fbpx
Mestnik
Aktualno

Katoličani obeležujejo veliki petek

V sklopu pričakovanja velike noči katoličani in evangeličani danes obeležujejo veliki petek, ko je po zapisih iz Svetega pisma Jezus trpel in umrl na križu. V Cerkvi je to edini dan v letu, ko ni maš.

V Katoliški cerkvi je na veliki petek, ko je po njihovem verovanju Kristus umrl na križu, dan žalovanja, zato na ta dan nimajo maš. V cerkvah potekajo le bogoslužja, čaščenje križa, s katerim obhajajo spomin na Jezusovo smrt. Hkrati ta dan velja strogi post, ko naj bi se verniki le enkrat do sitega najedli, ob tem pa naj ne bi uživali mesa.

Čeprav ima veliki petek noto žalovanja, imata svoj smisel tudi veselje in upanje. Tudi na ta dan, tako kot na cvetno nedeljo, naj bi prevladovala misel na Kristusovo zmago. “Na to nakazuje tudi rdeča mučeniška barva, ki jo uporabljajo pri bogoslužju in spominja na zmago, zaradi katere ima mučeništvo svoj pomen,” so zapisali pri Slovenski škofovski konferenci.

Pravoslavni verniki pa bodo letos veliko noč zaradi uporabe drugačnega koledarja praznovali 5. maja.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih