fbpx
Mestnik
Aktualno Politika

Kegljaško društvo Novo mesto: 50 let truda in uspehov 

Kljub temu, da je kegljanje s strani države in Olimpijskega komiteja prevečkrat spregledano, v Novem mestu ta šport ni neopažen. Ima namreč bogato zgodovino, ki traja že od 9. aprila 1973. Pred 50 leti je nastalo Kegljaško društvo Novo mesto. Na kegljišču na Loki je društvo aktivno delovalo do leta 1986. Kegljači so se nato preselili v Dom JLA. V vojni za samostojno Slovenijo je bilo kegljišče uničeno. Vse do leta 1996 člani niso tekmovali. Njihove želje sta uslišali občina in podjetje Krka, ki  sta jim prostore omogočili v zdravilišču na Germovi ulici, pojasni naš sogovornik Miro Miklavčič.

V desetletjih tekmovanj so člani nizali lepe uspehe. V ponos društvu je prehod moške članske ekipe v 3. državno ligo, ta uspeh so dosegli leta 1999. Leta 2002 pa so ga samo še oplemenitili in se uvrstili v 2. ligo. Omenjenega leta se je formirala tudi ženska postava, ki se je leto kasneje uvrstila v 1.B. državno ligo.

Leta 2000 je njihov generalni sponzor postala Krka, kar je pomenilo, da se bodo končno uresničili zastavljeni cilji društva.

»Glavni cilj je bil seveda delo z mladimi, ki smo ga začeli uresničevati takoj. Pridobitev mladih v kegljaški šport je problem v večini klubov v Sloveniji, še posebej pa v večjih mestih, kjer delujejo športni klubi v nogometu, košarki, rokometu in podobnih medijsko podprtih športih. Na srečo smo imeli v društvu starše, ki so pripeljali svoje otroke na kegljišče, da se seznanijo s tem športom,« nam je povedal sogovornik Miklavčič, ki je eden od najbolj vidnih članov društva.

Veliki uspehi podmladka

Leta 2011 so mladim naproti prišli s šolo kegljanja. S tem letom so se začeli nizati uspehi mladih selekcij na državnem nivoju. »Leta 2012 smo dobili novo moderno kegljišče v Portovalu, s tem pa tudi večje zanimanje otrok za kegljanje. Od tega leta dalje je v pogonu do 10 mladih kegljačic in kegljačev, ki na državnih prvenstvih posegajo po najvišjih mestih, Iris Zoran pa je bila leta 2017 tudi dvakratna svetovna prvakinja v kategoriji do 14 let. Na državnih prvenstvih smo osvojili tri naslove državnih prvakov v članski kategoriji, 5 naslovov kadetskih državnih prvakov in 17 naslovov državnih prvakov v kategoriji dečkov in deklic,« ponosno uspehe mladih predstavi sogovornik.

Delu z mladimi dajejo velik poudarek. Lahko se pohvalijo, da so eden redkih klubov v Sloveniji, ki imajo v članski ekipi mlajše od 18 let, ki redno tekmujejo v državni ligi. V društvu je registriranih 58 kegljačev in kegljačic.

Društvo ima sicer 58 registriranih kegljačic in kegljačev. »Trenutno sta obe ekipi, tako ženska kot moška v 1.B.državni ligi. V ženski članski ekipi redno tekmujejo štiri mlade igralke, v moški pa en mladi igralec. Dve kadetinji in en kadet so tudi v širšem izboru za državno kadetsko reprezentanco za svetovno prvenstvo v Varaždinu.«

Edini dolenjski kegljač z dvema naslovoma članskega državnega prvaka

Sogovornik Miro Miklavčič je zorel praktično skupaj z društvom. Leta 1983 je bil registriran na Kegljaški zvezi Slovenije kot član Kegljaškega društva Novo mesto. Po treh letih je bil izvoljen za vodjo moške članske ekipe društva in tehničnega vodjo društva. Organiziral je vsa tekmovanja in vadbo v okviru društva.

V času, ko so Novomeščani ostali vrez edinega kegljišča, si je močno prizadeval, da društvo dobi primeren prostor. Že prvo leto delovanja je sestavil moško člansko selekcijo, ki jo je vodil vse do leta 2019. Vsa ta leta je bil tudi aktiven kegljač v ekipi in je daleč najuspešnejši kegljač društva v samostojni Sloveniji. Med drugim je edini dolenjski kegljač z dvema naslovoma članskega državnega prvaka.

Nadaljnje dosežke mu je za kar nekaj let preprečila poškodba roke, a je v društvu ostal še kako aktiven. Leta 2019 je bil izvoljen za člana predsedstva Kegljaške zveze Slovenije. »V društvu pripravljam tudi vso dokumentacijo za pridobitev sponzorskih sredstev. Odkar je društvo najemnik kegljišča, skrbim tudi za organizacijo terminov vadbe in tekmovanj na kegljišču ter vseh aktivnosti za vzdrževanje kegljišča. Pred mesecem sem se znova aktiviral kot kegljač in spet nastopam za člansko ekipo v državni ligi,« zaključi Miklavčič, ki izpostavi tudi svojega kolega Mitjo Baša. Je Mirov naslednik in trenutno vodi moško ekipo. V društvo so vpleteni tudi njegovi trije otroci, ki so pomembni člani ekip.

Društvo daje res velik poudarek na delo z mlado generacijo, ki pa za ta šport žal nima veliko zanimanja. »Večna tema na vrhu panožne zveze je pridobitev mladih v ta šport, vendar se veliko ne premakne na bolje. Nekaj kegljaških centrov v Sloveniji je v tem segmentu dokaj uspešnih, večina pa jih na tem problemu premalo dela,« žalosti sogovornika.

V novomeškem društvu je veliko kegljačev in kegljačic v ta šport vpeljalo svoje otoke in tako – praktično iz roda v rod – vstopajo v šesto desetletje društva.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih