fbpx
Mestnik
Aktualno Dom

Klimatska naprava: rešiteljica vročih dni

Klimatska naprava ali po domače klima je naprava, ki nas poleti hladi, pa naj bo to doma, v avtu ali na delovnem mestu. Obstajajo različne vrste klim, od prenosnih, ki se namestijo na okna, do centralnih klimatskih sistemov, ki lahko uravnavajo temperaturo v več prostorih hkrati.

Nekatere klime so namenjene izrecno hlajenju, druge pa so inventerske, ter tako zrak poleti ohlajajo in ga pozimi grejejo. Nekatere imajo tudi funkcijo čiščenja zraka, s čimer lahko izboljšamo kakovost zraka v našem domu ali pisarni. Pri izbiri klime je pomembno upoštevati velikost prostora, ki ga želimo ohlajati, pa tudi značilnosti, ki pogojujejo njeno električno porabo: moč (običajno izražena v vatih ali kilovatih) in energijski razred, ki vplivata na porabo elektrike.

Še nimate klimatske naprave in jo nameravate letos kupiti?

Pri nakupu klime je potrebno biti pozoren na več faktorjev. Najprej je pomembno, da izberete pravo velikost za prostor, ki ga želite ohladiti. Prevelika klima bo porabila preveč energije in povzročila prekomerno sušenje zraka, medtem ko bo premajhna klima delovala neprekinjeno, da bi dosegli želeno temperaturo.

Pomembno je upoštevati ceno ob nakupu in namestitvi ter računati tudi na redno vzdrževanje. Nizka cena ob nakupu lahko pomeni visoke stroške vzdrževanja in obratovanja. Poleg tega je pomembno izbrati klimatsko napravo, ki ima visoko energetsko učinkovitost, kajti le tako lahko prihranite na dolgi rok. Priporočamo vam tudi, da se posvetujete s strokovnjakom pri izbiri in namestitvi klime.


Vzdrževanje in čiščenje

Klimo moramo redno vzdrževati, kajti le tako lahko zagotovimo optimalno delovanje in dolgo življenjsko dobo naprave. Enkrat letno je potrebno poklicati mojstra, da napravo pregleda, če klimo uporabljate samo poleti, oziroma dvakrat letno, če jo uporabljate skozi celo leto. Čiščenje klime naj ima prioritetno vlogo pri zagotavljanju kakovostnega zraka in dobrega počutja tako doma kot na delu.

Najpogostejše napake pri čiščenju klime, ki se jim je dobro izogniti:

  • ne čistite klime, ko je ta vklopljena,
  • ne dotikajte se kovinskih delcev in senzorjev,
  • ne uporabljajte agresivnih sredstev za čiščenje,
  • ne namakajte elemente klimatske naprave v vodi
  • in ne sušite elementov klime na soncu.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih