fbpx
Mestnik
Aktualno Dogodki Narava & zdravje Novice

Ko z dopusta-namesto spominka-prineseš bolezen

Se vam je že kdaj zgodilo, da ste na dopustu zboleli? Verjetno se marsikdo najde v tem vprašanju. Telo je stroj, ki neumorno dela, ko ima možnost, da se ustavi pa na plano privre vsemogoče. Zakuhamo, boli nas grlo, kašljamo in še kaj. No, ni pa tudi nič nenavadnega, da kaj staknemo celo med samim dopustom. Driska, bruhanje, dehidracija, opekline, piki žuželk, vnetje oči, to je zgolj nekaj poletnih nadlog, ki nam lahko zagrenijo dopust.

Umivanje in razkuževanje rok nam je pod kožo prišlo v času epidemije kovida, čeprav bi na to obdobje najraje pozabili, je vseeno prav, da higieno rok ohranjamo. Da morajo roke biti čiste so se zavedali že Babilonci, Perzijci, Rimljani in Grki. Gre za osnovni ukrep, ki nas zavaruje pred številnimi bakterijami, mikrobi in virusi. Na higieno rok je treba opozarjati že otroke, saj tako znižamo obolevnost. Raziskave tudi kažejo, da če bi roke dosledno umivali, bi za polovico lahko zmanjšali smrtnost otrok zaradi driske in okužb dihal.

Umivanje rok strokovnjaki radi imenujejo tudi prvo cepivo, ki ustavi okužbe. Na to pravilo ne pozabimo niti med dopustom. Roke si umijte tudi po rokovanju s sadjem, ribami in ostalimi termično neobdelanimi živili.

Da čiste roke preprečujejo marsikatero bolezen, so vedele že stare civilizacije. FOTO: Pexels.

Driska, hepatitis A

Kot smo že omenili, je umivanje rok pomembno pri preprečevanju driske. Tekoče blato naj bi med počitnicami imelo 40 odstotkov turistov. Za kar je pogosto krivo slabo oprano sadje, neoporečna voda, slabo termično obdelano meso. Driska trajala med 4 do 5 dni, spremljajo jo lahko tudi krči. Pomembna je hidracija, telo takrat odvaja veliko vode, ki pa jo moramo nadomestiti. V primeru hudega poteka bolezni je treba obvestiti zdravnika, še posebej če je obolel otrok.

Slaba higiena rok lahko privede še do enega zelo neugodnega stanja-hepatitisa A. Virus napade jetra, povzroča krče, napihnjenost in lahko celo mesece ostane potuhnjen in brez zdravljenja. Zdravstveni delavci zato pred potovanji svetujejo cepljenje proti temu tipu hepatitisa.

Tekoče blato naj bi med počitnicami imelo 40 odstotkov turistov. FOTO: Pexels.

Opekline in gljivice

Med dopustom nismo varni pred piki in ugrizi živali, pred glivicami, opeklinami in številnimi drugimi nevšečnostmi, ki napadejo kožo. Za preprečevanje pikov komarjev uporabljate repelente. Ugašajte luči, ko imate odprta okna, da v dom ne povabite nezaželenih gostov. Neprijetne pike komarjev ne praskajte, saj na to mesto nato nanašate bakterije.

Iz dopusta za spomin raje prinesite kakšen spominek in ne opekline. Kljub opozorilom, da se je pretiranemu sončenju dobro izogniti, so plaže še vedno polne pordelih teles. Celo do te mere, da je videti, kot da koža kar utripa. Ja, zagorela polt velja za privlačno, ampak previdno! Močno pordela koža, bolečine, srbečica in lupljenje-niso ravno lepotni ideal. Še posebej pa je vse to nevarno za zdravje. Pretirano izpostavljanje soncu lahko privede do sončarice, na daljši rok pa tudi do kožnega raka.

Eno od počitniških nadlog predstavljajo tudi glivice. Bazeni so idealno mesto za premostitev vročinskega vala, a tudi prostor, kjer se lahko okužite z glivicami. Vlaga in visoke temperature so raj za glivice, zato ne hodite bosi. Še posebej so glivičnim okužbam izpostavljeni ljudje s slabšim imunskim sistemom, sladkorni bolniki, onkološki bolniki. Za vdor glivične okužbe pa je lahko kriva tudi manjša poškodba kože.

Vnetje oči in ušes

Skoki v morje, jezero ali bazene, še posebej v kombinaciji z vetrom lahko privedejo do bolečin v ušesih. »Prisotnost vode v ušesu zmanjša kislost (pH) kože v sluhovodu, ki sicer lokalno ščiti pred okužbo. Z vodo se tudi raztopi in izloči iz sluhovoda ušesno maslo, ki pomembno ščiti pred okužbo.« Med dejavniki tveganja so poškodbe kože v sluhovodu, denimo zaradi praskanja, grobega čiščenja, suha koža, ekcem, vstavljanje tujkov, visoka ali nizka temperatura v okolju. »opozarja NIJZ. Ob nagnjenosti k vnetju ušes, je smotrno razmisliti o plavalnih čepkih, kopalni kapi ali traku.

“Mami, boli me ušesek,” pogost stavek po dopustu. FOTO: Pexels.

Dopust lahko pokvarijo tudi vnete oči. Do vnetja očesne veznice lahko pride zaradi morske vode, vetra, alergenov, ipd…Vnetje je lahko bakterijsko, virusno in alergijsko. Če se med počitnicami borite s suhimi, rdečimi očmi, če se vam solzijo ali če imate občutek, da se v njih nahaja tujek-pomislite na vnetje veznice ali konjunktivitis. Na srečo je stanje kratkotrajno in nima daljših posledic.

V vodi smo izpostavljeni številnim bakterijam in na to dejstvo morajo biti še posebej pozorni uporabniki kontaktnih leč. Po vsakem kopanju se oprhamo, da si z rokami nato ne nanašamo bakterije v oko. Čeprav je mamljivo, oči ne mencamo, speremo jih z mlačno vodo in tako pomirimo neprijeten občutek.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih