fbpx
Mestnik
Novice Aktualno Intervju Kultura

Kočevska umetnica, Danaja Padovac, na dobrodelno dražbo s portretom Luke Dončića

Kočevska umetnica, Danaja Padovac, navdušuje s svojim risarskim talentom. Tokrat je svoj izjemni talent dokazala s portretom vsem znanega košarkarja NBA, Luke Dončića, in se odločila, da ga bo ponudila na dobrodelni dražbi za družine v stiski v času epidemije. Nekoliko več o sami dražbi in o podobnih obstoječih in bodočih projektih smo povprašali kar Danajo, ki se je našemu klicu z veseljem odzvala.

Danaja, za začetek se nam malce predstavi.

Sem Danaja Padovac in prihajam iz Kočevja. Zaradi študijskih obveznosti že nekaj let živim v Ljubljani, kjer sem uspešno končala Srednjo šolo za oblikovanje in fotografijo, trenutno pa sem absolventka restavratorstva na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje ter že aktivno pišem diplomo. Najraje rišem in slikam portrete in živali, s čimer se želim tudi poklicno ukvarjati. Slednje mi že sedaj predstavlja glavni vir zaslužka in delam na tem, da bo tako tudi ostalo. Poleg risanja se rada družim s prijatelji, preživljam čas z družino in hodim na sprehode v naravo.

Zakaj ravno risanje?

Rišem že odkar pomnim. Ko sem odkrila, da imam smisel, me je le še bolj veselilo. Poleg tega risanje zelo blagodejno vpliva na počutje. Vedno, ko sem pod stresom ali slabe volje, se lotim risanja. Takrat namreč padem v popolnoma drug svet in pozabim na vse skrbi.

Zakaj si se odločila, da boš narisala ravno Luka Dončića in kaj te je spodbudilo k temu, da sliko ponudiš na dražbi?

Imela sem preprosto več časa in tako sem začela z risanjem portretov. Za portret Luke Dončića sem dobila kar precej povpraševanj, zato sem se ga, glede na situacijo v svetu (epidemija), odločila zastaviti na dobrodelni dražbi. Toliko je družin, ki so trenutno v še večji stiski in tudi sama sem želela pripomoči k izboljšanju razmer. Verjamem v to, da bom s svojim dejanjem osrečila kakšno družino več in tako bo tudi moje delo dobilo nek večji, širši smisel, ki bo osrečil tudi mene.

Koliko časa si potrebovala, da si narisala portret?

Za en portret potrebujem približno tri cele dni. Zelo je zahtevno, še posebej, če imaš vizijo približati se hiperrealizmu. Poleg Dončića sem uspešno narisala še kar nekaj drugih prepoznavnih oseb, med njimi Koba Bryanta, Katarino Čas, Lepo Afno, Špelo Grošelj, Rafaela Nadala, Novak Djokovića in Rogerja Federerja.

Ali izdeluješ tudi portrete po naročilu in kakšen je postopek?

Zaenkrat kot študentka še ne morem risati po naročilu, saj ne morem izdajati računov. Po epidemiji pa se imam namen prijaviti v Ajpes, za izvajanje dodatnega dopolnilnega dela, takrat se bo seveda dalo naročiti tudi portret po naročilu. Za to potrebujem kvalitetno fotografijo osebe, ki jo rišem, 3 proste dni in seveda dobro voljo. 🙂  

Kakšni so načrti za naprej? Ali načrtuješ še več podobnih projektov?

Želim se preživljati z risanjem portretov ljudi in živali po naročilu, pripravljati svoje likovne razstave, voditi tečaje risanja in podobno. Kljub vsemu se je s tovrstno dejavnostjo težko preživljati, vsaj v Sloveniji, zato imam v načrtu narediti tudi pedagoški izpit ter kasneje poučevati na kakšni izobraževalni ustanovi. Kar zadeva načrte za razvoj podobnih projektov se ne odmikam od te možnosti, resnično z veseljem pomagam, vendar pa se bom trenutno posvetila diplomi, ki jo želim čim prej dokončati in nadaljevati svojo poslovno pot.

Kam nameravaš vložiti zbrani denar iz dražbe in kako poteka?

Povezala sem se z Zvezo prijateljev mladine Slovenije, ki bodo celoten izkupiček posredovali do družin, ki jih je epidemija prizadela. Dražba traja od 1. 4. 2020 do 8. 4. 2020 do 24. ure. Ponudbe za portret sprejemajo na info@zpms.si, v zadevo sporočila pa je potrebno zapisati “DRAŽBA”, v sporočilo ZNESEK , IME in PRIIMEK ter ŠT. TELEFONA. Oni potem vsak dan, ob objavi portreta, objavijo najvišji znesek, glede na najvišjo ponudbo minulega dne in nadaljujejo z dražbo.

M.K.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih