fbpx
Mestnik
Foto: Siol.net
Aktualno Dogodki Novice

Koliko delavcev zaradi varstva manjka v novomeških podjetjih

Ob ustavitvi javnega življenja so se mnogi starši znašli pred izzivom, kako zagotoviti varstvo otrok zaradi zaprtja vrtcev in šol, saj so do varstva upravičeni zgolj starši, kateri so zaposleni v kritični infrastrukturi. V novomeška podjetja smo poslali vprašanje, kako se soočajo z izpadom delovne sile in koliko delavcev je ostalo doma zaradi varstva otrok.

V novomeški Krki 100 delavcem omogočili delo na daljavo

“V skladu s priporočili zdravstvene stroke, da gospodarstvo od 1. 4. do 11. 4. 2021 uvede dodatne ukrepe s ciljem zmanjševanja stikov in zaradi zaprtja šol in vrtcev, smo na delovnih mestih, ki niso neposredno povezana z zagotavljanjem izdelkov oziroma kjer delovni procesi to dopuščajo, omogočili zmanjšano/znižano prisotnost na delovnih mestih,” pojasnijo iz novomeške Krke. Tako so v obdobju lockdown-a 100 delavcem, ki izpolnjujejo predpisane pogoje, omogočili delo na daljavo. Drugi zaposleni pa koristijo viške ur, lanskoletni dopust ali pa odsotnost zaradi varstva otrok, s čimer je odstonih več kot 1.000 delavcev. “Za lažje usklajevanje družinskih in službenih obveznosti bomo omogočili tudi fleksibilni delovni čas,” pojasnijo iz Službe za odnose z javnostmi.

Tudi pri podjetju Roletarstvo Medle je odsotnih zaradi varstva otrok 15 delavcev. Kot sporočajo iz podjetja jih je nadomestiti nemogoče, zato posledično prihaja do izpada v proizvodnji.

K.N.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih