fbpx
Mestnik
Aktualno Narava & zdravje Zanimivosti & Zabava

Koliko kave letno porabi povprečen Slovenec?

Danes obeležujemo mednarodni kave, ki ga je v okviru razstave Expo 2015 v Milanu prvič organizirala Mednarodna organizacija za kavo (ICO). Da je priljubljena tudi v Sloveniji, kaže podatek, da je prebivalec doma v povprečju letno porabi tri kilograme. Slovenija je lani uvozila skoraj 22.000 ton kave, več kot tretjino iz Brazilije.

“Ob mednarodnem dnevu kave praznujemo napore več milijonov ljudi po svetu – od pridelovalcev, pražilcev, do lastnikov kavarn in številnih drugih,” so zapisali pri ICO. Letos izpostavljajo predvsem pridelovalce kave po vsem svetu, ki jim želijo pomagati do poštenega plačila, so zapisali na spletni strani organizacije.

Kava je priljubljena tudi v Sloveniji. Kot so ob mednarodnem dnevu zapisali na statističnem uradu, je prebivalec lani doma v povprečju porabil tri kilograme kave. Za kilogram je bilo treba v povprečju odšteti 9,17 evra.

S povprečno mesečno neto plačo je bilo lani v Sloveniji možno kupili 139 kilogramov kave. Povprečna cena skodelice espressa pa je bila 1,33 evra, so strnili nekaj statističnih podatkov.

Kava se uživa v tako velikih količinah, da je drugo največje trgovano blago na svetu, prekaša jo le surova nafta.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih