fbpx
Mestnik
Aktualno Dogodki Novice Občina Vrtci, šole, študij

Koliko učencev se v Novem mestu ŠOLA NA DOMU?

Letos se na domu šola 16 novomeških otrok!

Starši se letos predvsem ne strinjajo s pogoji PCT in zaščitnimi maskami.

Vse več staršev se odloča, da bodo svoje otroke šolali kar na domu. V letošnjem šolskem letu se bo tako v Sloveniji na domu izobraževalo 1613 učenk in učencev. V Novem mestu pa se letos na domu izobražuje kar 16 otrok, medtem ko je lani bilo takih le 7.

Šolanje na domu je bilo v Sloveniji prvič uvedeno v šolskem letu 2004/2005 z namenom, da se od doma šolajo otroci, ki so bolni ali pa tisti, ki se ukvarjajo z športom. Starši morajo samo izpolniti obrazec, kjer morajo navesti tudi katera oseba bo otroka poučevala. Ne rabijo pa napisati razloga, zakaj bodo otroka šolali doma. Ob koncu šolskega leta se preveri njihovo znanje, in če učenec ne doseže določenega znanja za posamezni razred, ima pravico to ponovno ponoviti. Se pa od 1. do 3. razreda preverja znanje iz slovenščine in matematike, od 4. do 6. razreda iz slovenščine, matematike in prvega tujega jezika, od 7. do 9. razreda pa se preverja znanje iz slovenščine, matematike, prvega tujega jezika, zgodovine, domovinske in državljanske kulture in etike, športa, družboslovnega predmeta, naravoslovnega predmeta in predmeta s področja umetnosti.

V letošnjem šolskem letu se na domu tako izobražuje 1613 učenk in učencev. Na podlagi informacij, ki so jih posredovali ravnatelji, so med razlogi, ki jih navajajo starši predvsem daljše odsotnosti učenca zaradi bolezni, posebnih potreb otroka pri izobraževanju, daljše odsotnosti zaradi potovanja s starši, prepričanja staršev, da javni programi ne zadostujejo potrebam njihovega otroka, zaradi bojazni pred okužbo z koronavirusom in zaradi nestrinjanja z uvajanjem zaščitnih mask in pogoja PCT.

Na novomeških šolah do sedaj brez negativnih izkušenj


Število učencev iz OŠ MONM, ki so se v zadnjih petih šolskih letih šolali od doma.

Na Osnovni šoli Grm se letos na domu izobražuje en učenec, lansko leto sta se izobraževala 2 učenca, v šolskem letu 2019/2020 prav tako dva učenca, v šolskem letu 2018/2019 prav tako dva učenca. Do sedaj na šoli niso imeli negativnih izkušenj s šolanjem na domu. Kako pa je glede uspešnosti? »Težko in nesprejemljivo bi bilo ugotavljati uspešnost otrok, ki se izobražujejo na domu, saj na proces učenja in izkazanega znanja vpliva veliko dejavnikov kot individumi zelo različno delujejo,« pravijo na OŠ Grm. Medtem ko na OŠ Bršljin večinoma starši zaprosijo za šolanje otroka na domu zaradi dela v tujini. »Praviloma učenci v znanju ne izkazujejo primanjkljajev pri predmetih, ki jih ob koncu leta preverjamo,« pravi ravnatelj Boštjan Papež. Se pa letos na njihovi šoli 6 učencev šola na domu, lansko leto 2 učenca, v šolskem letu 2019/2020 pa se doma ni šolal nobeden. Na OŠ Otočec v zadnjih desetih letih niso imeli učenca, ki bi se šolal na domu, letos pa imajo kar tri učence, ki se šolajo na domu. Na OŠ Stopiče pa nimajo izkušenj s šolanjem na domu, saj do sedaj niso prejeli nobene vloga za ta način šolanja.

Iz Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport so nam sporočili, da je slovenski sistem izobraževanja utemeljen na izobraževanju v prostorih šol, šolanje na domu pa je ukrep, ki je predviden kot začasni za primere izjemnih osebnih okoliščin. »Na podlagi letošnjih podatkov bo izvedena strokovna študija dosedanjega izobraževanja na domu Zavoda RS za šolstvo, ministrica pa bo za strokovno oceno in priporočila zaprosila tudi Strokovni svet za splošno izobraževanje in na podlagi ugotovitev in predlaganih ukrepov, bo pripravljen predlog sprememb sistema izobraževanja na domu,« sporočajo iz ministrstva.

K.N.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih