fbpx
Mestnik
kraljica Elizabeta II. s soprogom princem Filipom na kosilu pri Titu in Jovani na otoku Vangi (Brioni), leta 1972
Aktualno Zanimivosti & Zabava

Kraljica Elizabeta II. pri Titu in Tito pri Elizabeti II.

Te dni smo dodobra spoznali življenje zdaj že pokojne kraljice Elizabete II. V njeni dolgi zgodovini vladanja se je pri njej zvrstilo veliko državnikov, ravno tako je bila kraljica gostja pri številnih vladarjih sveta. In na vseh teh dogodkih je bila kulinarika pomemben del protokola.

Kraljica Elizabeta II. pri Titu, 1972

Bilo je natanko pred 50-imi leti, ko je kraljica Elizabeta II. v spremstvu soproga princa Filipa in hčere Ane pripotovala v Beograd, bilo je to 17. oktobra 1972. To je bil njen prvi obisk katere od socialističnih držav. Prispela je »nasmejana, v modrem plašču z belim pasom in neizogibnim modrim klobukom … princ Filip … v temni feldmaršalski uniformi in hči … s »kozaškim« ovratnikom in klobukom v slogu srednjeveških dam.«

Kraljica Elizabeta II. s soprogom princem Filipom na kosilu pri Titu in Jovani na otoku Vangi (Brioni), leta 1972.

Političnih pogovorov ni bilo, čeprav je obisk imel politično težo. Po kosilu 17. oktobra so posadili drevo miru v Parku prijateljstva (poleg Nehrujeve sadike). Naslednji dan so obiskali beograjsko univerzo, nato 19. oktobra Dubrovnik in tedanji Titograd (Podgorico), 20. oktobra pa Zagreb in Brione, kjer so jim na Vangi, v vinogradu poleg vinske kleti, priredili kosilo. Udeležilo se ga je petindvajset gostov. Leskovške jedi z žara sta vpričo kraljice pripravljala in stregla leskovška mojstra Dragan Gligorijević – Bure in Dragan Marinković. Slednji je pripovedoval: »Kraljica je bila navdušena nad leskovškimi jedmi z žara in načinom postrežbe. Ni navada, da kraljica vstane in se zahvali osebju za enkratno doživetje, a je ob tej priložnosti to storila, na zadovoljstvo in presenečenje vseh prisotnih.«

Seznam jedi na meniju kosila je bil sledeči:

KOSILO

  • jastog bellevue
  • sadni koktajl z ginom in penino
  • sarmice iz vinske trte s kislim mlekom
  • leskovške jedi z žara
  • solata urnebes
  • kajmak, pogača, bela vešalica v robcu,
  • mesni cmočki
  • čevapčiči in pleskavice, ražnjiči
  • jagnječja jetra v robcu
  • domače klobase

PIJAČA

  • burbon four roses
  • domače žganje vanga
  • staro močno leskovško žganje
  • malvazija in ružica z Vange

Za balkanske države so jedi z žara nekaj povsem običajnega še danes in prav zanimivo je bilo videti kraljico, kako uživa ob kalorični in mastni pojedini. Res pa je, da je bila takrat petdeset let mlajša in je lahko pojedla marsikaj, saj angleška hrana ni prav posebej okusna.

Tito pri angleški kraljici, 1978

Tito se je med vrnitvijo iz Združenih držav Amerike za dva dni, 10. in 11. marca 1978, ustavil v Londonu na obisku pri angleški kraljici. Tedaj je bival v znanem hotelu Claridge. Jugoslovanski emigranti so povzročili precej neprijetnosti, zato vzdušje med kosilom, ki ga je priredila kraljica, ni bilo popolno. Kosilo je bilo predvideno le za predsednika, brez članov spremstva.

Josip Broz Tito na kosilu pri angleški kraljici Elizabeti II. v Londonu, leta 1978.

Na meniju kosila so se znašle te jedi:

KOSILO

  • prekajeni losos
  • consomme claridge
  • file royal po otoško
  • ramstek z jajcem
  • kuhana zelenjava in ječmenova kaša
  • kasata imperial

PIJAČA

  • burbon in belo vino z Madeire,
  • francoski burgundec

Zbral in zapisal Peter Lesar

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih