fbpx
Mestnik
Kreativna delavnica.
Kreativna delavnica.
Aktualno Politika Zanimivosti & Zabava

Kreativne delavnice pod budnim očesom novomeške oblikovalke

Novomeška modna oblikovalka Ana Jelinič svoje znanje rada predaja mlajšim generacijam in tako v času počitnic organizira kreativne delavnice za osnovnošolce. Na srečanjih skupine mladih modnih navdušencev razvijajo svojo kreativnost in po svojih zamislih kreirajo in šivajo uporabne izdelke. Ana jim pomaga razviti njihove ideje, sprva na papirju in potem do konkretne realizacije. Otroci si s tem krepijo ročne spretnosti, se učijo šiviljskih tehnik in razmišljajo kreativno. Veselje ob končanem izdelku je nepopisno in dobro vpliva na samozavest. Delavnice bodo potekale v času šolskih počitnic, od 31.1 do 2.2 2023, izvajajo pa jih tudi v času poletnih počitnic.  

Zakaj ste se v prvi vrsti odločili, da mladim pristopite na takšen način in izpeljete delavnice?

Sama sem kot otrok zelo rada hodila na kakršnekoli ustvarjalne delavnice. Uživala sem med ustvarjanjem in pri tem so me spodbujali tudi starši. Danes imajo otroci na voljo širok izbor prostočasni dejavnosti. Veliko je ponudbe športnih in glasbenih dejavnosti, manj pa tistih, kjer otroci razvijajo svojo kreativnost. Ker je razvijanje kreativnosti zelo pomembno za otrokov celostni razvoj, sem se odločila, da take delavnice ponudim sama. Na naših delavnicah otroci razvijajo tudi ročne spretnosti, saj izdelke, ki jih sami kreirajo, tudi izdelajo in kasneje uporabljajo. Pri tem udeleženci razvijajo ročne spretnosti, se učijo šiviljskih tehnik, kreativnega razmišljanja. Z uspešno izvedenim izdelkom se jim dviguje tudi samozavest.

Kako in kje bodo potekale?

Delavnice bodo potekale v času šolskih počitnic. V času zimskih počitnic bodo potekale v Studiu ANA v centru Novega mesta. V času poletnih počitnic pa bodo delavnice daljše in bolj raznolike. Letos bodo te  trajale polovico dneva, tako da bomo starše malce razbremenili tudi varstva otrok. Sicer pa bomo na delavnicah izdelovali torbe, denarnice, copate, nakit, tiskali na majice, si izdelali kakšen enostaven kos oblačila …

Če se vrnete v svoja osnovnošolska leta, bi rekli, da ste že takrat izražali nek svoj stil in kreativnost?

Že zgodaj sem kazala željo in zanimanje za ustvarjanje, vedno sem našla kakšno stvar, ki se mi je zdela zanimiva, da iz nje lahko nekaj novega naredim. Če vprašate moje starše, vam bodo rekli, da smo vedno imeli polno mizo papirčkov, barv, lepil, škarij … Tudi pri oblačenju sem znala kdaj zelo komplicirati. (smeh)

Se morda spomnite svojih najljubših kosov oblačil?

Uf, jih je bilo kar nekaj. Ne bom pa nikoli pozabila svojih Nike tenisk v živo modri barvi. Res so bile udarne barve, morda za tisti čas zelo izstopajoče. Posebnost pa je bila ta, da sem jih nosila brez vezalk. Ne vem, kako mi je uspelo hoditi v njih, ampak očitno je šlo, saj sem bila ves čas samo v teh. Še vedno jih pogrešam.

Kakšna se vam zdi trenutna moda, ki navdihuje mladostnike?

Moram priznati, da me na delavnicah otroci marsikaj novega naučijo in podučijo o novih trendih, ki krožijo po šolah. Kaj je zdaj zadnji hit oblačenja, kateri je top kos, kakšne frizure se zdaj nosi in česa nikakor ne smeš obleči. Žal danes pri mladih ni več tako močnih in izrazitih subkultur, kot so bile naših včasih, jih pa vedno rada malo pogledam z očmi modnega oblikovalca. Nekateri znajo biti prav navdihujoči pri svojem oblačenju in to me res veseli.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih