fbpx
Mestnik
Aktualno PR

Krkin dan brez avtomobila

V Krki se od samega začetka, in tako tudi letos, pridružujemo Evropskemu tednu mobilnosti. V četrtek, 22. septembra, smo vnovič organizirali Krkin dan brez avtomobila. V nameri, da nam ni vseeno, kakšen planet bomo pustili zanamcem, so se nam pridružili tudi krkaši iz enajstih držav, kjer ima Krka svoje poslovne enote. V luči zelene mobilnosti smo s trajnostnimi oblikami prihoda na delo (s hojo, kolesi, skiroji, rolerji, skupnimi prevozi ipd.) pokazali, da smo povezana skupnost, ki si prizadeva za trajnostno mobilnost, bolj zdravo okolje in izboljšanje kakovosti življenja.

Z odločitvijo za alternativne potovalne navade vsak dan prispeva vsak Krkin sodelavec in  trajnostni način prihoda na delo med zaposlenimi postaja vse bolj navada, ne le enkratno dejanje. To je tudi glavni cilj tako Krkinega mobilnostnega načrta, ki smo ga sprejeli že leta 2015, kot tudi Krkinega dneva brez avtomobila: spodbuditi čim več sodelavk in sodelavcev k čim bolj pogostim trajnostnim prihodom na delo, vse z namenom ohranjanja zdravega okolja.

Letos je k dodatni popularizaciji trajnostne mobilnosti med zaposlenimi z organizacijo pohoda po sedmih novomeških gričih in s kolesarjenjem zunaj urejenih cestišč prispeval tudi Trim klub Krka.

V Krki v Sloveniji je 40 % zaposlenih od doma oddaljenih več kot 40 km, na delo prihajajo iz oddaljenih krajev: Posavja, Bele krajine, Štajerske, Gorenjske in celo iz sosednje Hrvaške. Med njimi je vse več tistih, ki na delo prihajajo s skupnimi prevozi in na ta način pripevajo k trajnostni mobilnosti. Veseli nas, da tudi tovrsten trend trajnostnih prihodov na delo narašča. S tem uresničujemo naše cilje – zmanjšati uporabo osebnih avtomobilov ter tako prispevati k večji prometni varnosti, predvsem pa k izboljšanju kakovosti zraka povsod, kjer poslujemo. Število sodelujočih v trajnostni mobilnosti se povečuje tako v Sloveniji kot tudi naših poslovnih enotah po svetu. Letos so se nam pridružili sodelavci iz enajstih, nekateri tudi iz  neevropskih, držav – Kirgizistana, Mongolije, Bolgarije, Slovaške, Poljske, Madžarske, Španije, Hrvaške, Češke, Portugalske in Nemčije.

Električna vozila, polnilne postaje, kolesarnice

Z različnimi dejavnostmi za razvoj trajnostne mobilnosti smo začeli že pred leti. Na Krkini osrednji lokaciji v Ločni imamo za električna vozila dve polnilni postaji na dveh parkirnih mestih. Uporabljajo jih lahko gostje in zunanji obiskovalci. V skrbi za čistejši zrak smo v Sloveniji nabavili tudi 9 električnih vozil, ki jih sodelavci uporabljajo za servisno-storitvene dejavnosti na različnih Krkinih poslovnih in proizvodnih lokacijah na območju Novega mesta, Šentjerneja in Krškega. Vozni park smo opremili še z dodatnimi 4 električnimi vozili, ki jih zaposleni lahko uporabljajo za službene poti po Sloveniji, z dosegom 300 km. Z dodatnimi parkirnimi mesti za kolesa pa smo poskrbeli, da čim več sodelavcev lahko na delo prihaja s kolesi. Kolesarnice so postavljene na vseh Krkinih lokacijah po Sloveniji, v Ločni v Novem mestu imamo trenutno dve kolesarnici za 40 koles, zmogljivosti pa bomo povečali na 128 mest za kolesa.

Zelena mobilnost mora biti tudi varna, zato zaposlene redno ozaveščamo o pomenu upoštevanja priporočil in ukrepov za varovanje zdravja in varnosti ne le na delovnem mestu, ampak tudi na poti na delo.

VIR: Službo za odnose z javnostmi v Krki, d. d., Novo mesto.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih