fbpx
Mestnik
Aktualno Novice Starševstvo & otroci

Labirint narave

Študijski krožek »Učenje v labirintu narave« je krožek Razvojno izobraževalnega centra pod vodstvom mentorice Ane Marije Blažič. Letos v novem kraju, in sicer v Vavti vasi, pričeli so ga izvajati julija.

Ljudje pogosto pozabljamo, da smo naravna bitja in del narave. »Želela sem ustvariti krožek, ki bi povezoval soljudi, tj. mlade (pod 30 let) in njihovo sobivanje z naravo,« pravi mentorica Ana. Delo in učenje poteka v majhnih skupinah od 5 do 15 članov, kjer se posamezniki učijo drug od drugega. »V življenju ne smemo spregledati vrednot, kot sta prepletenost skupinskega duha in nesebična medsebojna pomoč. Labirint si predstavljam kot pustolovščino, kjer pustimo telefone v žepih in se posvetimo sebi, kjer odvržemo iz sebe ves nepotreben balast in skrbimo za lastno dobro počutje ter psihofizično ravnovesje,« pove Ana.

Na prvem srečanju je bilo manj obiska, z vsako naslednjo delavnico pa se je prisotnost povečala. »Lagala bi, če bi rekla, da je bilo lahko dobiti udeležence. Mnogi si mislijo, da je to brez veze, zaradi hitrega življenjskega tempa nimajo časa, ne želijo delati na sebi,« pravi Ana. Vendar jim je na koncu uspelo. Krožek so na veliko promovirali tako na spletnih kot socialnih omrežjih,et s plakati, informacija je potovala »od ust do ust«, veliko pa so pripomogli tudi lokalni predstavniki in občinska glasila.

»Gongi, joga, piknik«

Mladi so preko študijskega krožka v naravi prepletali različne metode poučevanja, pridobivali in razvijali so nove spretnosti ter spoznavali in pridobivali metode izkustvenega učenja. Tako so z gongi in pojočimi posodami preizkusili prvinske vibracije in s tem krepili imunski sistem, se naučili obvladati stres in okrepili svoja pozitivna čustva. Spoznavali so travnik in zdravilne rastline ter se naučili, kaj vse se da z njimi narediti. Ker so poleti najboljši pikniki v naravi, so se udeleženci z naravnimi zelišči preizkusili tudi v peki. Zadnji dan pa je potekal adrenalinsko – preveslali so reko Krko. »Predvsem smo skozi študijski krožek skrbeli za smeh in veselo razpoloženje,« pove Ana.

K.N.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih