fbpx
Mestnik
policija
FOTO: Policija.si
Aktualno Avto-moto Kronika in policijska poročila Novice

Lahko motorist prehiti vrsto pred mejnim prehodom?

Vročina v avtu, težko pričakovan in prigaran dopust, na koncu pa kolona na mejnem prehodu. Kar na enkrat vas prehiti motorist. Jeza je, iz vidika zakonodaje, neupravičena. Čeprav za motoriste generalno velja ista zakonodaja glede prehitevanja, je prehitevanje na mejnih prehodih vseeno izjema. Motoristi velikokrat izpostavljajo tudi dejstvo, da je pod opremo zelo vroče. Vročina ob predolgem čakanju na soncu postane neznosna.

Iz zakona je razvidno, da lahko voznik enoslednega vozila, če je kolona vozil ustavljena na smernem vozišču in je na njem dovolj prostora, s primerno hitrostjo in pazljivostjo vozi mimo ustavljenega vozila ali kolone vozil po desni strani.

A pozor, kadar se kolona vozil ustavi pred križiščem, ta izjema ne velja.  

FOTO: Unsplash.

Mejni prehod je izjema, ne pa tudi kolona pred semaforjem

Mejni prehod ni križišče, zato zakon dovoljuje vožnjo mimo stoječe kolone. Ta izjema, za katero veliko voznikov niti ne ve, marsikdaj razjezi voznike vozil. A v nobenem primeru voznik avtomobila ne sme zapirati poti vozniku motorja. Ne samo, da s tem dejanjem voznik ogroža življenje, temveč tudi denarnico.

Ravno v času turistične sezone so ceste velikokrat prepolne del na cesti in redečih luči. Kolona pred semaforjem pa za motoriste ne velja kot izjema. Vrste stoječih vozil ne smejo prehiteti, veleva 53. člen Zakona o pravilih cestnega prometa. 

Malce potrpljenja torej, vozniki avtomobilov in motoristi.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih