fbpx
Mestnik
Foto: Dolenjski muzej NMFrance Vodnik pri delu v svoji delavnici.
Aktualno Dogodki Kultura Novice Zanimivosti & Zabava

Letos mineva 147 let od rojstva novomeškega podobarja in rezbarja Franca Vodnika.

Rodil se je leta 1874 v Polhovem Gradcu, v revni kmečki družini. Kot mlad fant je poslikal panjske končnice domačega čebelnjaka, zanimivo poslikavo pa je opazil vaški podobar Jernej Trnovec ter ga vzel k sebi v uk. Kasneje je odkupil njegove čebele in tako je dobil Vodnik denar, da je lahko šel v Ljubljano, na obrtno šolo, kjer je hospitiral pri kiparju Alojzu Ganglu. Izpopolnjeval se je še pri kamnoseku Tomanu, kiparju Progarju v Celovcu in celo na Dunaju.Leta 1907 se je za stalno naselil v Novem mestu, kjer si je kupil skromno hišico (današnja Detelova ulica 3), v kateri si je uredil podobarsko delavnico.

Vodnikova hiša na današnji Detelovi ulici. Reprodukcija: Branko Babič

Poleg običajnega rezbarskega opravila (izdelave kipcev, okraskov, svečnikov in ostalih drobnarij umetne obrti), je obnovil kar nekaj oltarjev po cerkvah in gradovih na slovenskem. Kljub visoki starosti, dočakal je 92 let, je delal dokler mu je zdravje dopuščalo. Sam se je rad pohvalil, da bere in dela še kar brez očal.

Pokopan je na ločenskem pokopališču, njegov nagrobnik krasi marmorni kip angela.Vodnik je bil nekoč redni obiskovalec razstav v Dolenjskem muzeju. Med drugim je obiskal tudi razstavo znanca slikarja Lojzeta Perka, ki je bila v Galeriji leta 1960. V Dolenjskem muzeju hranimo rezbarjevo risano podobo, ki jo je leta 1965, dobro leto pred njegovo smrtjo, narisal slikar Lojze Perko. Na portret se je stari mojster Vodnik tudi podpisal.

France Vodnik na razstavi Lojzeta Perka v Dolenjski Galeriji leta 1960. Foto: Marjan Moškon.

Katarina Dajčman, kustosinja

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih