fbpx
Mestnik
Foto: Rok Nosan
Aktualno Dogodki Novice

V ozračju neobičajno velika koncentracija puščavskega peska

“Verjetno se sprašujete, zakaj je nebo danes zjutraj bolj rjave kot modre barve. Vzrok je puščavski pesek, ki se je k nam razširil v zadnjih dneh,” pojasnjuje vremenoslovec Rok Nosan, ki pravi, da dogodek sicer ni nič neobičajnega, saj nas puščavski pesek doseže večkrat letno, so pa tokrat njegove koncentracije neobičajno visoke, zato kljub sončnemu vremenu in nizki vlagi v zraku razgled v teh dneh ne sega prav daleč.

Nad Severno Afriko in Evropo kroži kar 14 milijonov ton puščavskega peska

Rok Nosan kot zanimivost pove, da po izračunih Svetovne meteorološke organizacije trenutno v zraku nad Severno Afriko in Evropo kroži kar 14 milijonov ton puščavskega peska. Vir puščavskega peska je največja puščava na svetu Sahara, kjer pihajo močni vetrovi, ki dvigujejo ogromne količine prašnih delcev in peska različnih velikosti. Večji delci se dvignejo le nekaj metrov visoko in prepotujejo krajše razdalje, manjše delce pa lahko močni in turbulentni vetrovi dvignejo precej višje v ozračje in ponesejo na tisoče kilometrov stran. Ker smo v teh dneh pod vplivom t. i. afriškega anticiklona, se je puščavski pesek razširil tudi k nam, razloži.

M.K.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih