fbpx
Mestnik
Aktualno Politika

Lokalne volitve: Kampanja za zdaj poteka nevpadljivo

Mestni občini Novo mesto, kjer se bo z županom Gregorjem Macedonijem, ki občino vodi zadnja dva mandata, na nedeljskih volitvah pomeril le kandidat SD Srečko Vovko, kampanja za zdaj poteka nevpadljivo. Za razliko od Macedonija, ki se pred volitvami pojavlja predvsem ob pogostih odprtjih novih občinskih pridobitev, je tekmec tih in manj opazen.

Macedoni, ki vnovič kandidira s podpisi volivcev in s podporo lastne Liste Gregorja Macedonija, je kandidaturo za tretji zaporedni županski mandat napovedal že marca, oktobra pa je pripravil še predstavitveno novinarsko konferenco, na kateri je napovedal, da želi nadaljevati razvojno zgodbo Mestne občine Novo mesto.

Novomeška opozicija, kolikor je Macedoni zaradi dogovora o sodelovanju v mestnem svetu sploh ima, v kampanji ni bila glasna. Še pred zdajšnjim županom pa je svojo kandidaturo napovedal njegov edini tekmec, kandidat SD in strankin mestni svetnik Vovko.

Kot je dejal, se je za kandidaturo odločil predvsem, ker želi, da bi Novo mesto postalo prijaznejše do svojih prebivalcev. Želi vrniti spoštovanje do ljudi ter biti odprt in pripravljen sprejeti vsakogar od občanov, je poudaril, sicer pa se do Macedonijevega županovanja ni kritično opredelil.

Po Novem mestu in okolici se je pojavilo nekaj Vovkovih velikih portretnih plakatov, medtem ko se Macedoni na volilnih plakatih pojavlja v spremstvu kandidatov svoje svetniške liste. Sicer pa v tokratni predvolilni kampanji v občinski svet uvrščene stranke in liste županskih kandidatov niso vidno podprle, prav tako pa v Novem mestu ni bilo kakšnih posebnih strankarskih gostov z državne ravni.

Ob napovedi Vovkove kandidature sta to na primer z obiskom podprla podpredsednica SD in DZ Meira Hot in poslanec SD Soniboj Knežak, Macedoni pa je bolj računal na odmev obiskov ministrov, resorsko povezanih z odprtji različnih projektov.

Svetniška mesta

Županova lista je tudi poštne nabiralnike občanov napolnila s priložnostnima brošurama in vabili na srečanja župana s krajani krajevnih skupnosti, s posebno predvolilno tiskovino pa so nase doslej opozorile le nekatere stranke ali liste. Za svetniška mesta Mestne občine Novo mesto se sicer poteguje skupaj 14 strank in list ter zdajšnji predstavnik romske skupnosti.

Novomeški 30-članski občinski svet sicer v zadnjem mandatu sestavljajo Lista Gregorja Macedonija, ki ima 10 svetniških mest, Zveza za Dolenjsko (3 svetniki), Solidarnost (2), DeSUS (2), SLS (1), Konkretno (3), SDS (3), NSi (1), SD (1), SNS (1) in Dobra država (1). Eno mesto pripada še samostojni svetnici Marjanci Trščinar Antić, ki je med mandatom izstopila iz svetniške skupine in stranke SDS, ter predstavniku romske skupnosti Dušanu Smajeku. Macedoni si je sicer z dogovorom o sodelovanju v občinskem svetu ustvaril udobno večino.

Pri predvolilnih programih županskih kandidatov sicer ni bistvenih odstopanj. Razlike so zgolj v poudarkih, pri katerih županov tekmec Vovko stavi predvsem na večji posluh do občanov, Macedoni pa po številnih v dveh mandatih napovedanih in izpeljanih projektih napoveduje predvsem izboljšanje prometne infrastrukture v celotni občini.

STA.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih