fbpx
Mestnik
Aktualno Dogodki Intervju Novice

Maja Jovanovič: Iz nežnosti v aroganco, iz mirnosti v akcijo, ter iz topline v hladnost- v vsaki vlogi lahko najde del svojega karakterja

Maja, ki je zaljubljena v otroke, družino in Kraševe ledene kocke, je po 20-ih letih dela v vrtcu, kjer so s sodelavkami izvedle veliko avtorskih predstav, igric, animacij in vodenj, leta 2005 prvič stopila na oder z lastno animacijsko predstavo “Maja in Bunči”, ki sta jo ustvarila skupaj z Janijem Lipičnikom.

Ime dobila po igrivi čebelici Maji

Pravi, da je tudi sama velika klepetulja kot lik čebelica Maja. Poleg imena pa se z njo lahko poistoveti tudi v igrivosti, raziskovanju, optimizmu, nagajivosti pa tudi naivnosti. Ko je delala še v vrtcu je na televiziji Vaš kanal aktivno ustvarjala in vodila avtorsko otroško oddajo z naslovom “Tralalaja” kasneje pa “Maja in čarobna skrinja”, ki se po vseh letih še predvaja in na to je zelo ponosna. Leta 2015 se je prijavila na avdicijo za sinhronizacijo. To je bila njena dolgoletna želja in ta želja se ji je uresničila, saj je bila sprejeta za glavno vlogo Pacmana. Svoj glas je posodila že zelo velikim likov iz risank in serij. “Večine naslovov in vlog si niti ne zapomnim, saj jih sinhroniziramo po več hrkati,” pravi Maja.

Njen glas lahko slišimo v risankah: Super krila, Luna Petunija, Mavrične bojevnice, Pikapolona, Robocar Poli, Maša in medved, Biorn in Bucki, Soy Luna, Vojna zvezd, Eko muc…

Najbolj je uživala v vlogi nežnega, prisrčnega Karuja iz risanke Luna Petunija, čeprav ji tudi arogantna in hladna Ventress iz Vojne zvezd ali morda preračunljiva in zahrbtna Sharon iz serije Soy Luna odgovarjajo. “Bi rekla, da sem kar multipraktik v sinhronizaciji. Ko dobim vlogo, se lahko hitro vanjo vživim”, pravi.

Ljubezen do otrok večja kot medicina

Na vprašanje od kje ljubezen do igre in otrok Maja odgovori: “Moja mami mi je rekla, da mi je bila ta ljubezen položena v zibelko.” Kot pravi je že kot otrok “vzgajala” vse, kar je bilo plišastega. Bila je aktivna gimnastičarka, njen cilj pa je bil, da postane športni terapevt. Po dveh letih medicine je ugotovila, da je ljubezen do otrok večja in se je preusmerila na vzgojiteljsko šolo.

In kaj počne sedaj?

Maja je bila vsako leto v decembru aktivna, leto pa ji je pandemija prekrižala načrte. Že v pomladanskem zaprtju je bila zaposlena, saj je naredila kar po 7 predstav na teden in to kar iz domačega tepiha. Na tak način pa izgleda tudi njen letošnji december. Iz domače dnevne sobe bo nastala pravljična deleža, iz katere se bo javljal dobri mož z nagajivim škratom. “Mi je všeč, da lahko otrokom tudi v teh časih približamo decembersko čarobnost, a vendarle upam, da bo naslednje leto v znamenju pristnega stika z otroki. To najbolj pogrešam,” pravi Maja.

“Uživam v kuhanju, družinskih trenutkih in ustvarjanju. Letos sem zaradi obilice prostega časa po dolgem času končno sama ustvarila praznične čestitke za vse tiste, ki jih imam rada,” pravi Maja. V novembru je pripravila novo Modro predstavo, saj je bila v upanju, da bo vendarle lahko na varen način animirala otroke v živo. Kot kaže bo predstava aktualna šele drugo leto, čeprav je pripravljena in prav tako kostum. Bo pa kostum vseeno izkoristila za online animacije.”Kljub vsem odpovedanim predstavam v živo jih je kar precej preseljenih online. Če želim, da vse skupaj izgleda res pravljično, sem izkoristila ves prosti čas za ustvarjanje odrskih okraskov, scene, kostumov in vsebine, da se bodo otroci ob gledanju počutili kot, da so res stopili v dom dobrega moža,” pravi. Vsaj enkrat na teden pa je v Ljubljani na sinhronizaciji. Trenutno zaključuje dve glavni vlogi – nagajivega glasbenega muca, ki ob čudežnih špagetih, ki jih skuha babica (mimogrede je tudi glas babice njen), spregovori in s prijatelji pomaga reševati težave. V drugi, bolj umirjeni risanki, pa glas posodi prijazni in srčni kmetici.

Novo predstavo že ima, v glavi pa tudi že novo idejo

Idej Maji nikoli ne zmanjka. “Upam, da se bodo razmere spomladi vsaj malce umirile, saj si želim nadaljevati že načrtovane predstave s komunalami na temo ločevanje odpadkov,” pravi Maja. Kot je povedala že ima novo predstavo, v glavi pa tudi že novo idejo. “Upam, da bodo v naslednjem letu posnete tudi tri nove pesmice. Nimam še ideje, a tri vendarle pravljično štveilo in že zato zagotovo lažje izvedljivo,” doda Maja.

K.N.

Fotografije: Jernej Kokol

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih