fbpx
Mestnik
Aktualno

Martinovanje: Tradicija, ki ne sme voditi v tragedijo

Martinovanje ima globoke korenine v krščanski tradiciji, ki izhaja iz zgodbe o svetem Martinu Tourskem, ki je bil vojak, kasneje pa škof. Takšnega položaja naj si ne bi želel, zato se je skril in upal, da si bo cerkev izbrala drugega škofa. Izdale so ga gosi, ki so z gaganjem opozorile na skrivajočega Martina. Sicer je Martin slovel po svoji dobroti in skromnosti. Danes mu nazdravljamo z vinom, gosi pa so pristale na prazničnih mizah. V času martinovanja policisti izvajajo poostren nadzor nad vozniki. 

Martinovanje je postalo priložnost za druženje ljudi. Ta praznik pa ima velik pomen predvsem v vinogradništvu, saj se zaključuje trgatev in začenja priprava na zimski čas. Eden od osrednjih elementov martinovanja je obilna pojedina, kjer prevladujejo jedi, ki se odlično podajo k svežemu moštu in vinu. Ena izmed najbolj priljubljenih jedi na martinovi mizi je zagotovo pečena gos, ki simbolizira praznovanje ob plodnem koncu letine.

Recept: Pečena gos s kostanji

Sestavine:

1 cela gos (približno 4-5 kg)

Sol in poper po okusu

1 kg kostanjev

2 žlici medu

1 žlica masla

2 skodelici rdečega vina

Priprava:

Gos očistite in operite ter jo posolite ter popoprate po okusu. V notranjost gosi položite nekaj vejic rožmarina ali timijana za aromo. Kostanj nekoliko zarežite in skuhajte v vreli vodi približno 10 minut. Nato kostanj olupite in prepražite na maslu ter medu, dokler ne dobi zlatorjave barve. Gos položite v pekač, dodajte kostanje in zalijte z rdečim vinom. Pecite v predhodno ogreti pečici na 180°C približno 2 uri, redno polivajte z lastnim sokom. Ko je gos pečena, jo postrezite z opečenimi kostanji in mlinci.

Martinovanje je torej več kot le praznovanje življenja in dobrote enega izmed svetnikov. Vinogradniki ob bogati pojedini in kozarcu dobrega vina praznujejo konec trdega dela v vinogradu. Delo vinogradnika pa se spoštuje tudi s kulturo pitja vina.

Lani umrlo 33 ljudi

Alkohol ter vožnja pod vplivom alkohola je še vedno eden izmed glavnih dejavnikov tveganja za nastanek prometne nesreče.

Zaradi alkohola se zmanjšujejo naše sposobnosti varnega sodelovanja v prometu, zaznava, predvidevanja in presoje ter odločanja in končne izvedbe ustreznega ravnanja. Zato se zaradi vpliva alkohola že pri koncentraciji 0,5 promila verjetnost povzročitve prometne nesreče podvoji, pri 1,1 promila alkohola pa 8-krat poveča v primerjavi s treznim voznikom.

V letu 2022 je v prometnih nesrečah, v katerih so bili povzročitelji pod vplivom alkohola ali prepovedanih drog, umrlo 33 ljudi, kar predstavlja 40 odstotkov vseh umrlih v prometnih nesrečah.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih