fbpx
Mestnik
Novo mesto
Aktualno Novice

Mestna občina Novo mesto letos prvič s participativnim proračunom

V Mestni občini Novo mesto letos prvič uvajajo t. i. participativni proračun, v okviru katerega občani predlagajo projekte, ki naj jih izvede občina. V ta namen so zagotovili 100.000 evrov, sredstva pa bodo po besedah župana Gregorja Macedonija v prihodnjih letih zviševali, če se bo projekt izkazal kot dober.

Kot je danes na novinarski konferenci povedal Macedoni, bodo zagotovljenih 100.000 evrov enakomerno razdelili med območji mestnih in primestnih krajevnih skupnosti.

Predlagani projekti naj bi se nanašali na polepšanje podobe javnih površin, razvoj športa in rekreacije ter spodbujanje gospodarskega razvoja občine, pa tudi pospeševanje raziskovalne, kulturne, mladinske in skupnostne dejavnosti. Med drugim je mogoče predlagati projekte, kot so ureditev poti, nova igrala, zasaditev dreves in podobno, pa tudi vsebinske projekte, npr. izobraževalne delavnice, plakatne akcije, festivali in podobno.

Po besedah podžupana Matije Škofa bo zbiranje predlogov občanov potekalo od četrtka do 23. aprila. Nato bo posebna komisija izbrala projekte, ki ustrezajo merilom, in jih dala na glasovanje. To bo potekalo med 5. in 19. junijem, nato pa bo sledila razglasitev izbranih projektov.

Ocenjena vrednost ne sme biti nižja od 3000 in višja od 15.000 evrov, prijavitelji pa morajo biti stari vsaj 15 let. Izbrane projekte bo občina izvedla do konca leta 2025.

Po besedah župana je participativni proračun nadgradnja projekta razdelitve sredstev projektom krajevnih skupnosti, ki ga izvajajo v zadnjih letih. Tudi letos bo v ta namen razdeljenih med 600.000 in 700.000 evrov, s čimer se po besedah Macedonija uvrščajo med občine z največ participacije ožjih delov občine.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih