fbpx
Mestnik
Aktualno Gospodarstvo Občina Politika

Mestna občina Novo mesto najmanj zadolžena mestna občina

V povprečju je slovenska občina na prebivalca zadolžena 511 evrov. Najbolj zadolžena občina je sicer Občina Gornji Petrovci, kjer dolg na prebivalca znaša 2.801 evra in na tem mestu stoji že okoli deset let, poroča portal 24.ur. Kako kaže naši Mestni občini Novo mesto?

Skupno so vse mestne občine zadolžene za 530 milijonov evrov. Mestna občina Ljubljana je z 916 evri dolga na prebivalca najbolj zadolžena. Novo mesto spada na rep lestvice s 147 evri dolga na prebivalca, kljub večletnemu ambicioznemu investicijskemu ciklu.

 “Z gospodarnim pristopom zadolženost vztrajno znižujemo od leta 2015, vsak evro iz občinskega proračuna pa skušamo oplemeniti s proaktivnim pridobivanjem sofinancerskih virov. Poleg virov iz EU (40 milijonov evrov) in državnega proračuna smo uspeli tudi z nekaterimi inovativnimi pristopi: celovito energetsko sanacijo 35 javnih objektov smo izvedli v javnem zasebnem partnerstvu, pri čemer zasebnika plačujemo iz realiziranih prihrankov pri stroških energije, ” so za omenjeni portal sporočili iz kabineta novomeškega župana Gregorja Macedonija. 

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih