fbpx
Mestnik
Foto: FB stran skupine MRFY.
Aktualno Kultura Novice

MRFY izvajalec leta!

V Sodnem stolpu v Mariboru so v četrtek zvečer podelili strokovne glasbene nagrade zlata piščal. Novomeška skupina MRFY jih je prejela v kar treh kategorijah – za izvajalca leta, album leta Use in skladbo leta Angeli. Drugič v zgodovini podeljevanja zlatih piščali so šle nagrade v treh kategorijah istemu izvajalcu. To je nazadnje uspelo Siddharti leta 2019, so sporočili organizatorji.

“Izvajalec leta mora imeti cel komplet, dobre komade, dobre koncerte, dobro vizualno podobo, dober album in da je angažiran v neki splošni zavesti ljudi,” so na podelitvi povedali MRFY.

Za izvajalca leta so bili nominirani še Hamo & Tribute 2 Love, Joker Out, Alo!Stari, Batista Cadillac in Žan Serčič.

“Najboljše je delati album, ko ti gre dobro. Ta trenutek nam gre zelo dobro. Pustili smo prosto pot glasbi, naredili tisto, kar nam je ustrezalo, vsakemu komadu smo pustili, da je to, kar je, in nismo se omejevali,” so o svojem albumu Use povedali MRFY. Za album leta so bili nominirani še Batista Cadillac, Regen, Silence, Neisha in Joker Out.

MRFY, katerih nominirana uspešnica Angeli je postala tudi skladba leta, menijo, da je za dobro skladbo pomembno, da je iskrena, zajeti mora čas, v katerem se nahajamo, ter ga opisati tako, kot vsi vemo, da je, a ni tega še nihče tako lepo povedal. Za pesem leta so bili nominirani še Fed Horses, Regen, Zlatko, Luka Basi, Leopold I., Maraaya, Batista Cadillac, Masayah, Aka Neomi in Žan Serčič.

Strokovna glasbena akademija je izbrala tudi prejemnika nagrade za življenjsko delo. Nagradila je glasbenika, pevca, kantavtorja in skladatelja zabavne glasbe Andreja Šifrerja, ki je zaznamoval slovenski glasbeni prostor s številnimi pesmimi.

“V večnost se je zapisal z dvojnim albumom Ideje izpod odeje, ki je izšel leta 1981. Ko zvonovi zapojo, Lepa dekleta, Romanje, Uspavanka za Evo, Martinov lulček so le nekatere izmed skladb, ki si jih popevamo še danes. Do leta 2009 je izdal 14 albumov, Šum na srcu, Za prijatelje, Država, Kako mi zadišiš in mnoge druge so se vtisnile v naše glasbeno izročilo. Pesmi so večno aktualne in brezčasne, kar ga spremlja skozi celotni opus, predvsem pa večni žar mladosti, ki veje iz njih na pronicljiv, humoren in ljudski način,”

“Poklic ni tisto, za kar se izšolaš, temveč je poklic tisto, za kar si poklican. In mene še vedno kličejo,” je ob prejemu nagrade povedal Andrej Šifrer. “Maribor je prvi sprejel Šifrerja in zdaj smo tam, kjer se je vse začelo,” je dodal.

Strokovna glasbena akademija je nominirance in prejemnike glasbenih nagrad zlata piščal 2023 izbrala s točkovanjem med skoraj 2000 prijavljenimi deli in izvajalci, so še sporočili iz društva Zlata piščal.

STA.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih