fbpx
Mestnik
Aktualno Novice Zanimivosti & Zabava

Mučeniki, veste zakaj praznujte?

V senci praznovanj, ki slavijo nežnejši spol, so vse prevečkrat prezrti moški. Dva dni po dnevu žena, praznujejo moški – mučeniki. No, ime praznika ne izhaja iz tega, ker bi jih ženske preveč mučile, temveč odkriva precej bolj kruto dejanje.

V času vladavine cesarja Licinija, ki je na prestolu sedel med 308-324, je bilo krščanstvo še močno preganjano. Po sporu s cesarjem Konstantinom I. Velikim, je odpor do te vere postal še močnejši. Licinij je bil odločen, da se vse vernike spreobrne ali odstrani, z odlokom pa je to ukazal tudi svojim vojakom. A štirideset vojakov elitne legije se je cesarjevi zahtevi uprlo. Njegovi podaniki so, kot veleva legenda, vojake slekli in jih v hudem mrazu odpeljali do zmrznjenega ribnika in jih vrgli vanj.

Uprli so se vojaki elitne legije. VIR: Wikipedia.

Dogodek se odvijal 9. marca v mestu Sebaste (danes Sivas,Turčija). Upornikom je cesar ponudil še mamljivo priložnost in jim ob zmrznjenem ribniku ponudil kopel s toplo vodo, ki je bila namenjena spreobrnjencem.

Eden od vojakov si je premislil in iz ledene vode skočil v toplo. Zaradi spremembe temperature ga je zadela kap in je umrl.

Legenda pravi, da naj bi v vodo skočil eden od stražarjev in se pridružil mučenikom. Naposled jih je vseeno ostalo štirideset. Mučenikom so polomili tudi roke in noge, jih zažgali na grmadi, pepel pa so raztresli. Že v zaporu naj bi mučeniki prosili, da jih pokopljejo v rodni vasi, danes znani pod imenom Kyrklar v Mali Aziji. Vojakom se želja ni uresničila. A mučeniška smrt se je zapisala v zgodovino.

Velikokrat na ta dan, ki je namenjen praznovanju moškega spola, pozabimo. Če pa ne, se pa znajdemo v dilemi, kaj na ta praznik podariti?

Trnje, suhe slive in klobaso, veleva tradicija. S tem simboličnim darilom moškemu na šaljiv način damo vedeti, da bodo večni mučeniki.

Nikoli končano mučeništvo. FOTO: Dreamtimes.

Med mučeniki največ Francev

V Sloveniji po zadnjih razpoložljivih podatkih živi 1.058.527 moških. Kot prikazuje zadnja statistika, je povprečni moški star 42 let. Med njimi je največ posameznikov z imenom Franc. Teh je 21.467. A mladi starši se za to ime zelo redko odločajo. Med novorojenci je – že 21. leto zapored – najbolj pogosto ime Luka, leta 2020 so to ime dobil 303 dečki.

Luka je najpogostejše ime za novorojenčke. FOTO: Pexels.

Kot prikazuje zadnja statistika je med moškimi, starimi med 20 do 24 let, 92 % takih, ki so imeli zaključeno vsaj srednješolsko izobrazbo. S to statistiko slovenski moški prehitevajo evropsko povprečje za 10 odstotnih točk. V Sloveniji pa je bilo med 25 do 34 let let starimi moškimi 36 % takih, ki so imeli dokončano najmanj višješolsko izobrazbo, kar je malo več nad evropskim povprečjem. Po zadnjih podatkih za leto 2020 je delovno aktivnih 81 % moških. Povprečna starost umrlih moških je bila 75,3 leta. Zanimivo pa moški svoje zdravstveno stanje ocenjujejo bolje kot ženske, ki pa živijo kar nekaj let dlje.

ALI STE VEDELI?

Tako, kot imajo mednarodni dan ženske, ga imajo tudi moški. 70 držav sveta, mednarodni dan moških praznuje 19. novembra. Na ta dan se pozornost namenja predvsem zdravju moških in pomenu dobrih odnosov med spoloma. Novembra se izpostavljajo pa tudi pomen moške pozitivne vloge v družbi in v družini. Za ta praznik je zaslužen Thomas Oaster, ki je vodil center za moške študije na univerzi v Misuriju v ameriškem Kansas Cityju. Obeleževati se ga je začelo leta 1992.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih