fbpx
Mestnik
(Foto: Živa Kočevar)
Aktualno Odbojka Šport

Na poletnih delavnicah TPV Volley Novo mesto letos beležijo kar 100 otrok

»Ko je bil sin v prvem razredu, sem zanj iskala počitniško varstvo. Ponudba se mi je zdela slaba ali zelo draga,« pravi Jana Vernig. To je bil glavni motiv za odprtje poletnih delavnic, ki jih je izvedla pred devetimi leti. Čeprav jih je bilo na začetku le osem, so se imeli tako prijetno, da je že takrat vedela, da bo to pot nadaljevala. Vsako leto so rasli in se razvijali, letos so zabeležili že 100 otrok. Na delavnicah lahko sodelujejo vsi otroci mestne občine Novo mesto, stari med 6 in 11 let. Skupine otrok so omejene, saj se želijo posvetiti prav vsakemu otroku.

Delavnice potekajo vse poletje

Ves kader, ki sodeluje, je usposobljen za delo z otroki z večletnimi izkušnjami. Jani so se pridružili sodelavci Jana Može, Dubravko Mikač in vsi trenerji Male šole športa. »Smo uigrana skupina z razvito empatijo do otrok,« pravi Jana. Občasno povabijo zanimive goste, ki jim popestrijo druženje. Letos so gostili cirkusante, košarkarja Martina ter našega najboljšega igralca na mivki, Nejca Zemljaka.

Kako poteka dan?

Jana pravi, da se zjutraj bosonogi razmigajo po igriščih na mivki. Mlajši otroci imajo na programu igre na mivki, starejši pa se učijo odbojke na mivki.
Vsak teden je tematsko obarvan. V tednu »v naravi« gradijo bivake in se učijo preživetja v naravi, teden športa je namenjen igranju tenisa in kegljanju, v tednu samooskrbe šivajo torbice, odkrivanje skritega kotička Novega mesta pa je namenjen pustolovskemu tednu. Imajo veliko aktivnosti, glavni cilj pa je, da dneve preživijo v naravi in da uporabijo čim več naravnih ali naravi prijaznih materialov. Otroci so deležni tudi toplega obroka v Gostišču na Loki. Po kosilu sledijo družabne igre v senci, najbolj energični pa se pomerijo v igri »med dvema ognjema« ali vodnih igrah na mivki.

(Foto: Živa Kočevar)(Foto: Živa Kočevar)(Foto: Živa Kočevar)(Foto: Živa Kočevar)

»Tudi v Novem mestu je poleti lepo,« pravi Jana. Radi so v gozdu Portovald, se sprehodijo do Pumpnce, igrajo tenis na teniških igriščih, se spustijo s skiroji po Pumptracku, v deževnih dnevih pa obiščejo knjižnico ali kegljišče Vodnjak. »Na tak način otroci spoznajo, kje so kotički v Novem mestu,« doda Jana.

Naslednje leto bo torta!

»Naslednje leto je okrogla obletnica. Zagotovo pripravimo torto,« pravi Jana Vernig, upokojena profesionalna odbojkarica in začetnica delavnic. Otrokom želijo nuditi kvalitetne in za vsak žep dostopne delavnice. Kot pravi Jana žal nimajo vsi enakih možnosti. »In zato smo tu mi, da jim pripravimo nepozabne počitnice doma.«

K. N.

(Foto: Živa Kočevar)

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih