fbpx
Mestnik
Dogodki Aktualno Novice Občina

Nadzori nad ločevanjem odpadkov, globa v višini 400 evrov

Skupna občinska uprava občin Dolenjske, Medobčinski inšpektorat, obvešča javnost o nadzoru nad pravilnim ločevanjem komunalnih odpadkov na območju Mestne občine Novo mesto.

Inšpekcijski organ je konec meseca septembra in v mesecu oktobru ob izvedbi inšpekcijskih nadzorov glede pravilnosti ločevanja na prevzemnih mestih komunalnih odpadkov na območju občine ugotovil, da povzročitelji komunalnih odpadkov ločenih frakcij ne prepuščajo izključno v zabojnikih za ločene frakcije, temveč so ločene frakcije največkrat odložene v zabojnik za mešane komunalne odpadke (preostanek odpadkov) in da so vrečke s komunalnimi odpadki odložene ob zabojnikih. Prav tako ob zabojnikih povzročitelji komunalnih odpadkov odlagajo kosovne odpadke, ki kazijo videz urbanega okolja.

Odlok v svojem 34. členu določa, da povzročitelji komunalnih odpadkov ravnajo s komunalnimi odpadki tako, da prepuščajo ločene frakcije izključno v zbiralnicah ločenih frakcij in v zbirnih centrih, na kar posebej opozarja skupna  občinska uprava občin Dolenjske, Medobčinski inšpektorat. Prav tako odlok v svojem 38. členu določa, da povzročitelji komunalnih odpadkov ne smejo odlagati komunalnih odpadkov ob posodah, ki so namenjene prepuščanju komunalnih odpadkov.  Za posamezno kršitev odloka je predvidena globa v višini 400,00 eur.

“Poudarjamo, da je potrebno odpadke in materiale za enkratno uporabo (zaščitne rokavice, zaščitne maske, robčki) po uporabi odložiti v plastično vrečo, ki jo je potrebno tesno zvezati in odložiti v zabojnik za mešane komunalne odpadke.”

“Obveščamo vas, da bo inšpekcijski organ izvajal redne nadzore nad pravilnostjo ločevanja komunalnih odpadkov tudi v bodoče, zato vse pozivamo k pravilnemu in doslednemu ločevanju komunalnih odpadkov,” so zapisali na Skupni občinski upravi občin Dolenjske.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih