fbpx
Mestnik
Aktualno Gospodarstvo Novice Zanimivosti & Zabava

Nalepka s katero prihranite elektriko

Nakupujete nov pralni stroj, se vam je pokvaril hladilnik ali bi si želeli sušilni stroj? Da bi se lažje odločili za nakup varčnega gospodinjskega aparata, je pomembno poznati vsebino energijskih nalepk, še posebej v času draginje. Energijska nalepka je enostaven grafični prikaz najpomembnejših podatkov o rabi energije in ostalih standardiziranih podatkov za posamezne gospodinjske aparate.

Za zmanjšanje rabe energije si prizadeva tako Evropska unija kot tudi Slovenija. Eden od ukrepov je uvedba označevanja gospodinjskih aparatov z energijskimi nalepkami. Glavni namen tega ukrepa je ozavestiti potrošnika, da se pri nakupu odloča na osnovi podatkov o porabi energije, kar prispeva k spremembam na trgu v korist učinkovitejših naprav. Za posameznika predstavlja nakup energetsko varčnih gospodinjskih aparatov dolgoročen varčevalni potencial. Gledano širše pa to pomeni poleg zmanjšanja potreb po energetskih proizvodnih kapacitetah in ostalih pomembnih virih tudi bistveno razbremenitev okolja. To ima neprecenljivo vrednost tako za posameznika, kot tudi za družbo kot celoto.

Ste pozorni na energetsko nalepko?

Energijska nalepka pomaga kupcu pri izbiri primernega in energijsko učinkovitejšega aparata, posredno spodbuja proizvajalce k stalnim izboljšavam in dvigu energetske učinkovitosti aparatov, spodbuja pa tudi prodajalce in zastopnike k dobavi in trženju energetsko učinkovitih naprav.

Glavni elementi nove energijske nalepke so naslednji:

  • QR koda: potrošniku omogoča, da dobi informacije o izdelku tako, da kodo preprosto »prebere« s pametnim telefonom,
  • nova lestvica od A do G: je brez razredov označenih s plusi,
  • poraba energije: podatki so različni glede na vrsto izdelka. Pri hladilnikih je prikazana letna poraba energije, pri pomivalnih, pralnih in pralno sušilnih strojih poraba energije za 100 ciklov, pri zaslonih in svetilih pa za 1000 ur uporabe.
  • Piktogrami: prikazujejo delovanje in druge lastnosti izdelka. Število in vrste piktogramov se od izdelka do izdelka razlikujejo.
Primer energijske nalepke za pralni stroj.

Koliko lahko privarčujemo z nakupom varčnejše naprave?

Vse naprave so razdeljene v energijske razrede od A do G. Pri tem oznaka A pomeni manjšo porabo energije kot oznaka G. Tako na primer povprečni hladilniki energijskega razreda A porabijo okoli 50 odstotkov manj energije kot hladilniki razreda D in hladilniki razreda G porabijo približno 25 odstotkov več kot hladilniki razreda D. V spodnji razpredelnici so okvirne primerjave med posameznimi energijskimi razredi za različne tipične aparate.

 Hladilniki in zamrzovalnikiPralni strojiSušilni strojiPomivalni strojiPečiceKlimatske naprave
Razred A je učinkovitejši od razreda D vsaj za39%30%24%27%33%14%
Razred D je učinkovitejši od razreda G vsaj za25%26%21%24%29%15%

Tabela 1. Primerjava učinkovitosti med posameznimi razredi za različne aparate

Okvirne stroške porabljene energije v življenjski dobi posameznega aparata lahko potrošniki izračunamo in medsebojno primerjamo jih medsebojno primerjati, s pomočjo spletnega orodja BELT (https://belt.zps.si/), ki so ga razvili na Zvezi potrošnikov Slovenije v okviru evropskega projekta BELT (Boost Energy Label Take Up). Orodje preprosto »prevede« označeni energijski razred v konkretne in preprosto razumljive številke o:

S pralnim strojem energijskega razreda B in zmogljivostjo 9 kg boste s sedmimi pranji na teden na letni ravni za električno energijo plačali približno 19 evrov (z upoštevanjem cene električne energije 0,098 €/kWh) in pri tem proizvedli za skoraj 65 kg izpustov CO2, kar je primerljivo s 524 prevoženimi kilometri. 

Primer izračuna s spletnim orodjem BELT za pralni stroj z energijskim razredom B, zmogljivostjo 9 kg in sedmimi tedenskimi pranji.

Za namen široke in zanesljive prepoznavnosti energijske nalepke je vzpostavljeno javno spletno mesto evropske podatkovne zbirke za označevanje energijske učinkovitosti (EPREL), kjer lahko potrošnik primerja različne proizvode, ki imajo energijsko nalepko, in se odloči za optimalen nakup glede na njegove želje in potrebe. Javna podatkovna zbirka je dostopna v slovenskem jeziku na spletnem naslovu https://eprel.ec.europa.eu/screen/home.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih