fbpx
Mestnik
(Foto: Siol.net)
Aktualno Narava & zdravje Novice

»Naprava je zelo glasna, ropota kot da si v neki kotlovnici«

Magnetna resonanca je neboleča in varna diagnostična metoda, ki s pomočjo magnetnih polj in elektromagnetnih valov v polju radijskih frekvenc omogoča pridobitev slik telesa. Kot pravijo strokovnjaki je neškodljiva, saj ne temelji na uporabi rentgenskih žarkov. Težava nastane, ko imajo ljudje težave z zaprtim prostorom. »Zoprna preiskava. Mene je obdajal občutek tesnobe. Ljudje, ki imajo strah pred zaprtimi prostori, te preiskave ne morejo ali pa zelo težko opravijo. Naprava je zelo glasna, ropota kot da si v neki kotlovnici. Ne znam opisati zvoka,« pove bralka, ki je pred kratkim opravila magnetno resonanco.

Standardna resonanca poteka tako, da bolnik leži v ozkem tunelu, polnem hrupa in ropota, ki ga oddaja naprava. Poleg tega pa mora biti pacient ves čas pri miru in tako se pojavi nelagodje zaradi klavstrofobičnih občutkov.

“Stoječe” resonance redkost

Leta 2010 so v Medicinskem centru pridobili “stoječo” magnetno resonanco. So prava redkost, saj jih je po svetu na voljo le kakšnih 100. Pacient lahko med “stoječo” magnetno resonanco sedi ali stoji, saj gre za odprt sistem slikanja, kar je idealno za ljudi, ki imajo težave s klavstrofobijo. Študije so pokazale, da so diagnostični posnetki, ki so pridobljeni v stoječem položaju, razkrile skrite okvare, ki jih pri klasičnih resonancah niso diferencirale. Prednost v stoječem položaju je tudi za športnike, saj dobijo podatke o biomehaniki sklepa.

V Italiji najboljši za klavstrofobike

Na Hrvaškem imajo v polikliniki Aviva magnetno resonanco z najširšo odprtino. Naprava ima odprt tunel širine 70 cm. Dve odprti napravi za MRI imajo v Italiji na Radiološkem inštitutu Gortan, in sicer eno za pregled sklepov in drugo za pregled celotnega telesa. Kot pravijo sta ti dve odprti napravi najboljša izbira pri pacientih, ki imajo težave s klavstrofobijo. Pacient le udobno leži na postelji, medtem pa mu tuljava prekriva zgolj preiskovalni del telesa. Na ta način se izognejo klavstrofobiji.

K.N.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih