fbpx
Mestnik
Simon Maljevac, minister, DSO Trebnje
Minister Simon Maljevac. Foto: STA
Aktualno Kronika in policijska poročila

Nasilje nad starejšimi: v DSO Trebnje poteka revizija, minister napovedal forum

Minister za solidarno prihodnost Simon Maljevac je bil včeraj na izrednem obisku v Domu starejših občanov (DSO) Trebnje, kjer se je v luči nedavnega nasilja nad starejšimi sestal z vodstvom, stanovalci in zaposlenimi. Dogodek je najostreje obsodil, za predvidoma ponedeljek pa napovedal forum, na katerem bodo obravnavali problem nasilja.

Ta primer mora služiti kot opomnik, da premalo delamo na področju nasilja tudi kot država, in da so potrebne nove strategije, da bodo lahko naslavljali to področje, je poudaril minister.

“Nasilje je nedopustno. Kot družba moramo imeti do njega ničelno toleranco, vsi skupaj pa moramo skrbeti, da se ne ponavlja in da do nasilja ne prihaja,” je dejal.

Sicer pa so mu v trebanjskem DSO zagotovili, da je bila žrtev zaščitena. Da so ji zagotovili vso ustrezno podporo in da so s primerom seznanili vse ustrezne organe. Direktorica doma Petra Kušar Stojakovič je sicer po ministrovi oceni ustrezno ukrepala, “prevzela je tudi aktivno vlogo”.

Sicer pa se mora na nasilje odzvati tudi ministrstvo. Pri njegovem onemogočanju mora zavzeti aktivno vlogo in ne odreagirati zgolj takrat, ko se zgodijo ekscesne situacije. Tako je za prihodnje teden že sklicalo širši forum organizacij in strokovnjakov z omenjenega področja, na forumu pa bodo “oblikovali ukrepe, ki jih moramo kot družba sprejeti, da bomo naslavljali tako nasilje nad starejšimi kot tudi nasilje na splošno”, je še povedal Maljevac.

Direktorica DSO Trebnje Kušar Stojakovič je dodala, da omenjeni dogodek globoko obžalujejo, z žrtvami pa sočustvujejo. Kaj več o omenjenem “incidentu” ni želela povedati, pojasnila je le, da bo kaj več znano po končani policijski preiskavi, ki sicer že poteka. Potrdila je le, da je šlo za mladoletno dijakinjo na začasnem počitniškem delu.

Sicer pa so v domu ukrepali na podlagi anonimnih elektronskih sporočil z vsebino, “ki je nakazovala na izsiljevanje”. Nemudoma so se obrnili na policijo, ki je sprožila postopek preiskave, po seznanitvi s posnetki pa so najprej zaščitili žrtev in v domu sprejeli vse ukrepe v lastni pristojnosti, je nadaljevala.

Notranja revizija že poteka. Izdali so sklep izrednega notranjega nadzora, o dogodku pa so obvestili vse pristojne organe, je zatrdila. Sicer pa si bodo prizadevali za povrnitev vse nastale škode in za ohranitev svojega dobrega ugleda. Vso potrebno pomoč in psihosocialno podporo bodo dobili tudi preostali stanovalci, njihovi svojci in zaposleni v DSO.

“V domu se zavezujemo, da bomo kakršnokoli škodljivo neprimerno ravnanje absolutno sankcionirali. Kakršnokoli škodljivo ravnanje pa v našem domu ni dopustno,” je pristavila direktorica. Glede kadra je pojasnila, da vse začasno zaposlene dijake in študente najprej seznanijo s procesi dela. Vsak nato dobi mentorja, ki bdi nad njihovim delom. Sicer pa pri počitniškem delu in šolski praksi sodelujejo s šolami, je še navedla Kušar Stojakovič.

Maljevac je sicer že v torek obsodil nasilje nad starejšo stanovalko tega socialnovarstvenega zavoda, zavod pa je po njegovih besedah že ukrepal ter dejanje prijavil pristojnim organom.

Do fizičnega nasilja v Trebanjskem DSO je sicer prišlo, ko naj bi dijakinja med opravljanjem počitniškega dela fizično obračunala s starejšo stanovalko, jo vlekla za nos in lase, pred stanovalcem v invalidskem vozičku pa posmehljivo plesala. Svoje početje je snemala in objavljala na družbenih omrežjih. Po prejemu anonimnega sporočila o posnetku nasilja, so v DSO Trebnje omenjeno sporočilo posredovali policiji. Policija po poročanju Kanala A preiskuje sum kaznivega dejanja nasilništva, ki ga je naredila osumljena 16-letnica z območja Novega mesta.

STA/DB

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih