fbpx
Mestnik
gore, hribi, alpe, pohodništvo
Foto: Aleš Krivec
Aktualno Novice

Ne hodite v gore!

V času po poplavah, ko potekajo akcije sil zaščite in reševanja na več deloviščih. Najbolj prizadeto območje ostajata Zgornja Savinjska dolina in del Koroške regije.

Center za obveščanje sicer poroča tudi o dveh reševanjih v gorah, kjer so morali posredovati gorski reševalci, enkrat so gorski reševalci morali posredovati v občini Bohinj, drugič pa v občini Bovec. Obakrat so pomagali obnemoglima planinkama. Gorski reševalci so sicer te dni večkrat prosili ljudi, naj ne hodijo gore, še posebej če niso pripravljeni, saj razpoložljive sile usmerjajo v pomoč prizadetim v poplavah.

Podpredsednik Gorske reševalne zveze Slovenije Klemen Belhar je danes za Radio Slovenija v teh dneh odsvetoval obisk Kamniško-savinjskih Alp, Koroške, hribov okoli Jesenic in škofjeloškega hribovja. “Naj se ljudje usmerijo drugam,” je dejal in pozval še: “To ni čas za ambiciozne podvige v gorah, lotite se ciljev, ki predstavljajo manjše tveganje.”

Kot je pojasnil, je več planinskih poti odnesla voda, lahko so polne hudourniških nanosov. Planincem svetuje, naj se o tem informirajo na Planinski zvezi Slovenije. A možno je, da so uničene tudi druge poti, za katere še ne vedo. “Če naletijo na takšno pot, naj obrnejo. Nihče ne ve, kaj jih čaka višje na gori,” je svetoval.

STA/DB

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih