fbpx
Mestnik
Aktualno Dogodki Novice Vrtci, šole, študij

Neža Račečič se je na razpisu Slovenske filantropije uvrstila med junakinje našega časa

“Ko sem bila majhna, so mi povedali, da je največje darilo, ki ga lahko dam, moj čas. Na začetku tega nisem čisto razumela, zdaj, ko pa sem malo starejša, se mi že bolj svita, o čem so mi pravili.”

Prostovoljka Neža Račečič je dijakinja novomeške gimnazije, ki se je s prostovoljstvom začela ukvarjati že v osnovni šoli – sodelovala je pri Dobrodleni košarici Rdečega križa in vrstnikom nudila učno pomoč. Prostovoljstvu se je bolj posvetila, ko je začela obiskovati gimnazijo. Tako je bila v prvem letniku prostovoljka v Splošni bolnišnici Novo mesto, kjer je krajšala čas otrokom na pediatričnem oddelku. Vključila se je tudi v Interact klub Gimnazija Novo mesto, kjer prirejajo razne dobrodelne akcije, ki polepšajo vsakdan skupnosti.

Zaradi letošnje epidemije je morala prenehati s prostovoljstvom v bolnici. A kot pravi so se ji odprla nova vrata – postala je prostovoljka Rdečega križa. Sodeluje v projektu telefonsko družabništvo, pri katerem se enkrat tedensko sliši s starejšo gospo in se z njo pogovarja. Aktivna je tudi v Interactu, kjer organizirajo dobrodelne dogodke, vključila pa se je v akcijo Rdečega Križa Novo mesto “Nisi sam – pisma drobne pozornosti”. Poleg vseh aktivnosti pa je tudi tutorka in dvema sošolkama pomaga pri učenju.

Projekt Dijaki Za Osnovnošolce

Spomnimo se, da je Neža pred dobrim mesecem začela svoj projekt “Dijaki Za Osnovnošolce, saj je opazila stisko šolajočih se na daljavo in se odločila, da jim pomaga. Tako se je oblikovala mreža z več kot 120 prostovoljcev, ki v popoldanskem času pomagajo osnovnošolcem in srednješolcem z učenjem preko Zooma.

“Prostovoljstvo mi ne predstavlja dela, napora. Pomoč sočloveku je po mojem mnenju najpomembnejša vrednota. Koga pa imamo, če ne drug drugega,” pravi Neža.

K.N.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih