fbpx
Mestnik
VIR: Mestna občina Novo mesto.
Aktualno Kultura Novice Zanimivosti & Zabava

Novi razstavi v mestnem središču

Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto je v praznih izložbah v mestnem središču postavila na ogled razstavi o knjižnih delih o Novem mestu ter pomembnejših trenutkih v novomeški knjižnici v preteklem letu.

Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto tudi v letošnjem letu nadaljuje s pripravo razstav v praznih izložbah v središču Novega mesta. V marcu so tako v izložbi nekdanje trgovine z naravno kozmetiko postavili na ogled razstavo Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto v letu 2021, kjer si lahko ogledate pomembnejše trenutke preteklega leta v novomeški knjižnici, nekaj zanimivih statističnih podatkov ter kaj vse se je dogajalo in kdo jih je obiskal.

V izložbi nekdanje čokoladnice pa je na ogled razstava O Novem mestu so pisali …izbor knjižnih del o Novem mestu, ki vam v branje ponuja knjižna dela, katerih osrednja tema je naše mesto – Novo mesto. Skoraj sedem stoletij dolga preteklost mesta je zapisana v številnih zgodovinskih pregledih. Svoj košček v mozaik védenja o Novem mestu dodajo tudi številni zborniki, ki pričajo o delovanju novomeških podjetij, društev ali ustanov. Novo mesto je vedno navdihovalo tudi pesnike in pisatelje, ki so dogodke iz novomeške preteklosti uporabili kot literarni motiv v pesmih, povestih in romanih. In ne nazadnje, utrip minulih časov zaznamo tudi v pričevanjih Novomeščanov, ki so v besede in stavke ujeli svojo življenjsko pot, so zapisali na občinski spletni strani.

Foto: Boštjan Pucelj.

Že Bogo Komelj, prvi ravnatelj novomeške knjižnice, po katerem se imenujejo knjižnične posebne zbirke, je občasno poskrbel za postavitev razstav v izložbah v središču Novega mesta. Novomeška knjižnica je v zadnjih dveh letih v praznih izložbah na Glavnem trgu in Rozmanovi ulici na ogled postavila že vrsto priložnostnih razstav pod sloganom Ljubo doma, kdor ga pozna. Na ta način zapolni prazne izložbe v mestu z novimi vsebinami, predstavlja lokalno kulturno dediščino ter hkrati s selitvijo razstav izven knjižničnih zidov ponuja možnost ogleda razstav tudi Novomeščanom, ki redkeje zahajajo v knjižnico. Še zlasti so bile razstave v izložbah opažene v času epidemije, ko so kulturne ustanove delovale v omejenem obsegu. Zaradi izjemnega zanimanja in pozitivnih odzivov so sklenili nadaljevati s tovrstnimi razstavami tudi v prihodnje.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih