fbpx
Mestnik
Aktualno Občina Politika

Novo mesto: Bodo lučke zagorele?

V času draginje se marsikdo sprašuje, kako racionalno deluje občina? Mestna občina Novo mesto ima drugo najnižjo ceno komunalnih storitev v državi med mestnimi občinami. Cene komunalnih storitev so za občane ostale enake skozi vse leto, pojasnjujejo za portal 24ur.com. Kako pa je s porabo energije v javnih zavodih? In kako bo draginja vplivala na praznično okrasitev?

Na občini sicer dodajajo, da so bili v oktobru primorani dvigniti ceno določenih komunalnih storitev. 15 % podražitev (2,15 evra za povprečno štiričlansko družino) bodo do konca leta krili iz občinskega proračuna. Na Občini dodajajo, da bo potrebna dodatna zaščita javnih komunalnih podjetji. Saj gre namreč za storitve javnih gospodarskih služb, ki zajemajo osnovne življenjske stroške, zato se lahko dvigi cen komunalnih storitev krepko poznajo kot pomemben povzročitelj visoke inflacije.

Glede na trenutne razmere so na Občini sprejeli odlok, s katerim raba energenta zemeljski plin ni več obvezna na območju sistema oskrbe z zemeljskim plinom.

V času draginje se je oblikovalo tudi vprašanje, kako energetsko varčni so javni zavodi?

Do leta 2017 so v novomeški občini energetsko sanirali 35 javnih stavb, pojasnjujejo za portal. Na letni ravni tako prihranijo cca 3000 MWh. Težave pa se pojavljajo pri objektih, ki se ogrevajo na plin.  “Dodatni stroški morajo biti upoštevani tudi pri določitvi višine povprečnine, sicer občine ne bomo mogle kriti razlike v ceni.” Šole in vrtci spadajo med zaščitene odjemalce, a cene za te odjemalce ne ščiti ti.”kapica”, zato so prisiljeni v sklepanje pogodb za devetkratno ceno kot pred krizo.

Kot smo že poročali so prilagodili obratovanje nekaterih energetsko obremenjenih objektov, kot sta bazen in Olimpijski center Novo mesto.

Šole in vrtci so sicer uvrščeni na seznam zaščitenih odjemalcev, a cene za te odjemalce navzgor niso omejene s kapico, zato so primorani sklepati pogodbe za devetkratno ceno glede na cene pred krizo, pojasnjujejo v kabinetu novomeškega župana. Prilagodili so obratovanje nekaterih energetsko najbolj obremenjenih objektov – bazen in OIimpijski center Novo mesto.

Kako se bo “svetilo” Novo mesto?

Številne občane pred božično-novoletnimi prazniki zanima, kako bo mesto okrašeno? Bo energetska kriza zasenčila praznične luči?

“Zavod Novo mesto glede na stanje na energetskem trgu letos okrasitev načrtuje v zmanjšanem obsegu oziroma bo prilagojena. Novosti niso predvidene, bodo pa spremenili postavitev in občane presenetili z novimi lokacijami, “odgovarjajo na MONM.

.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih