fbpx
Mestnik
Aktualno Društva Narava & zdravje Novice Občina Zanimivosti & Zabava

Novo mesto preplavili baloni

Ob svetovnem dnevu Downovega sindroma so danes v 21 slovenskih krajih pripravili pohode z baloni. Eden večjih je potekal v Novem mestu in se zaključil na Glavnem trgu, kjer se je zbralo več kot 200 otrok, njihovih učiteljev in skrbnikov. Vsi skupaj so omenjeni dan obeležili z glasbo in plesom.

Novomeškega pohoda so se poleg varovancev Varstveno delovnega centra Novo mesto udeležili otroci Osnovne šole Drska, Osnovne šole Dragotina Ketteja, ki izvaja prilagojen program, in Vrtca Ciciban. Ob 10.21 so vsak iz svoje ustanove krenili proti središču mesta, kjer jih je najprej pozdravila direktorica novomeške občinske uprave Vida Čadonič Špelič, nato pa so se prepustili glasbi in plesu.

“S tem dnevom želimo vse navzoče opozoriti, da so med nami tudi tisti, ki imajo takšne in drugačne primanjkljaje ter da si želimo vključujočo in enakopravno družbo za vse,” je za STA povedal direktor Varstveno delovnega centra Novo mesto, kjer so tudi organizirali dogodek, Mitja Mežik.

21. marec je po njegovih besedah simbolni datum Downovega sindroma zato, ker je 21. kromosom tisti, ki ima dodaten, tretji kromosom, kar upočasnjuje tako telesni kot tudi duševni razvoj osebe.

Osebe z Downovim sindromom družba po Mežikovih besedah v zadnjem času vse lažje sprejema, še vedno pa to ni tisto, kar bi si želeli. “Še vedno se pogosto misli, da so osebe z Downovim sindromom manj sposobne, kar sicer do neke mere drži, vendar če jim prilagodimo posamezne stvari, so povsem enakovredne nam,” je dejal. Glede zakonodaje pa je dodal, da bi se jo dalo še izboljšati, poroča STA.

FOTO: FB MONM

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih