fbpx
Mestnik
Aktualno Društva Zanimivosti & Zabava

Novo mesto za srečne tačke

Društvo za zaščito živali Novo mesto je nastalo na pobudo motiviranih ljubiteljev živali, ki so se pred tem sami spopadali s problemom zapuščenih živali. Društvo je uradno registrirano od leta 2001, zadnjih nekaj let pa iz dneva v dan bolj aktivno. Prizadevamo si izboljšati odnos naše družbe do živali, izboljšati kvaliteto življenja vseh živalskih vrst in osvestiti javnost o tem, da so tudi živali čuteča bitja, ki si zaslužijo in imajo pravice.

Naši aktivni člani delujejo izključno prostovoljno, društvo pa se financira iz članarin, prispevkov in donacij posameznikov in podjetij. Sedež imamo v Novem mestu; v domači občini smo najbolj aktivni, pogosto pa nas zanese tudi v Mirno Peč Stražo, Dolenjske Toplice, tja do Žužemberka, občasno tudi do Posavja in Bele Krajine.

Društvo se trudi ozaveščati o odgovornem lastništvu, torej o odgovornem odnos do svojih živali in okolja, v katerem živimo. Le-tega pričnemo graditi že na samem začetku, preden se za žival sploh odločimo. Slednje terja tehten razmislek – smo za skrbnika živali sploh primerni, ali imamo dovolj časa in prostora, katera bo to žival in kje jo bomo dobili? Svetujemo, da vsak presodi pri sebi in izbere žival, ki ji lahko zagotovi primerno oskrbo glede na svoj življenjski stil.

Mačja Lolek in Bolek

Če je možno, naj ima prednost posvojitev, saj s tem »rešimo« dve živali, tisto, ki jo posvojimo in tisto, ki bo zasedla njeno mesto v zavetišču, v primeru nakupa pa dobro preverimo, kakšno vzrejo bomo s tem podprli. Odgovorno lastništvo vključuje številne dolžnosti in nemalokrat se zgodi, da nepremišljeni odločitvi za lastništvo živali sledi neustrezna oskrba ali celo zapustitev. Kot odgovorni lastniki se zavedajmo, da je skrb za zdravje živali ter njeno dobro počutje naša dolžnost celo njeno življenje.

Aktivni člani delujejo izključno prostovoljno

Z Društvom se trudimo vplivati na mlajše generacije in otroke izobraziti v empatične odrasle s čutom za dobrobit živali. Ker otroci prvo vez z živaljo stkejo prav doma, apeliramo na starše, da otrokom jasno in odločno prikažejo primeren pristop do živali in skrb zanje, da bodo do njih lahko razvili primeren odnos.

Vedno smo veseli novih idej, znanja, dobre volje in elana, predvsem pa pomoči v obliki prostovoljskega dela in materialnih ali finančnih donacij. Prostovoljstvo v Društvu zahteva kar nekaj truda, domišljije in dobre organizacije. Vendar tako nastanejo izvirni projekti kot so dobrodelni koncerti z novomeškimi glasbenimi in literarnimi ustvarjalci ali simpatični dobrodelni koledarji. Pomembno se nam zdi sodelovanje z drugimi organizacijami ter posamezniki, kjer dokazujemo, da se vse da, če le stopimo skupaj.

Pozivamo vse, da v okviru svojih zmožnosti prispevajo svoj del v borbi za lepši jutri vseh živali. To lahko storite denimo tako, da se pridružite našemu timu in pomagate s prostovoljskim delom, pošljete SMS sporočilo z besedo MUCKINM5 na številko 1919 in prispevate 5 EUR za oskrbo živali ali pa nam namenite del dohodnine. Največ pa boste naredili z odgovornim lastništvom in osveščanjem bližnjih. Čeprav je pot še dolga, smo cilju z vsakim korakom bližje.

Društvo za zaščito Živali Novo mesto

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih