fbpx
Mestnik
Foto: Živa Brglez.
Aktualno Novice Zanimivosti & Zabava

Novomeščan, režiser Žiga Virc: Padla je prva klapa celovečernega filma Poslednji heroj

V soboto, 11. junija, je v Medvodah padla prva klapa slovenskega celovečernega igranega filma Poslednji heroj novomeškega režiserja Žiga Virca. Scenarij za film sta napisala Iza Strehar in Žiga Virc. Film bo posnet v predvidoma 25 snemalnih dneh, so zapisali na uradni spletni strani Mestne občine Novo mesto.

ilm je drama z elementi komedije. Prinaša zgodbo Franceta, ki se skuša zoperstaviti nemški nakupovalni verigi, ki želi porušiti kip njegovega očeta narodnega heroja in na tem mestu postaviti trgovino. Ob poskušanju ohranitve spomina na herojstvo odporniškega gibanja med drugo svetovno vojno pa France nezavedno uničuje življenje svoji hčerki Vidi, ki skuša gledati v prihodnost in imeti družino. V štiriindvajsetih urah se vsem prisotnim življenje postavi popolnoma na glavo.

Foto: Živa Brglez.

Režiser o svojem novem filmu pravi: »Z razvojem scenarija filma sva s koscenaristko Izo Strehar začela že leta 2017. Snemanje se je prestavljalo zaradi pandemije in financiranja, kar je pa po drugi strani ponudilo več časa za avtorski in produkcijski premislek. Seveda pa sem zadovoljen, da končno začenjamo s snemanjem.«

V filmu osrednje vloge igrajo: Primož Pirnat, Eva Jesenovec, Bine Matoh, Jurij Drevenšek, priznana grška igralka Angeliki Papoulia in drugi.

Pri filmu sodelujejo še direktor fotografije Fabris Šulin, scenograf Gregor Nartnik, oblikovalka maske Lea Bratušek, kostumografinja Tina Hribernik in direktor filma Tadej Koren Šmid.

Foto: Živa Brglez.

Film je slovensko-grška koprodukcija, ki nastaja pod okriljem produkcijske hiše Studio Virc, producent je Boštjan Virc, ki je ob prvi klapi povedal: »Grčija je s podporo grške ERT televizije pristopila k projektu po povsem naravni poti, saj imajo Grki podobno polpreteklo zgodovino, politične delitve ter smisel za humor, ki resonira s humorjem našega filma. V eni od glavnih vlog nastopa igralka Angeliki Papoulia, ki je eden najbolj prepoznavnih grških filmskih obrazov tako doma kot v mednarodnem prostoru. Igrala je v mnogih nagrajenih filmih, med drugim tudi v večkrat nagrajenem filmu Jastog grškega režiserja Yorgosa Lanthimosa.«

Foto: Živa Brglez.

Grški koproducent je Minos Nikolakakis, film so sofinancirali Slovenski filmski center, RTV Slovenija, grška ERT televizija, Ustvarjalna Evropa – MEDIA, v sodelovanju s Filmskim studiem Viba Film.

Žiga Virc je rojen 1987 v Novem mestu. Za svoj prvenec Houston, imamo problem! (2016) je med drugim na Festivalu slovenskega filma prejel vesno za celovečerni film, leta 2017 pa Štigličev pogled za režijo. Nagrado vsako leto podeljuje Društvo slovenskih režiserjev in režiserk. Film je bil leta 2016 tudi slovenski kandidat za tujejezičnega oskarja, največji svetovni ponudnik naročniških filmov in serij Netflix pa ga je v svoj program uvrstil leta 201, so zapisali na občinski spletni strani.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih