fbpx
Mestnik
Aktualno Narava & zdravje Občina Zanimivosti & Zabava

Novomeščani, ločujete odpadke?

Skupna občinska uprava občin Dolenjske in Medobčinski inšpektorat občane seznanjata z ugotovitvami inšpekcijskega nadzora nad ravnanjem s komunalnimi odpadki v Mestni občini Novo mesto.

V Mestni občini Novo mesto so bili nadzori opravljeni na ekoloških otokih ob večstanovanjskih stavbah, kakor tudi ob individualnih stavbah. Ugotovljeno je bilo, da povzročitelji komunalnih odpadkov ločenih frakcij ne prepuščajo izključno v zabojnikih za ločene frakcije, temveč so ločene frakcije največkrat odložene v zabojnik za mešane komunalne odpadke (preostanek odpadkov, tudi embalaža), predvsem je stanje glede ločevanja slabše ob večstanovanjskih stavbah. Zaradi razloga neločevanja komunalnih odpadkov so zabojniki za mešane komunalne odpadke hitro prenapolnjeni, zato tudi prihaja do odlaganja vrečk s komunalnimi odpadki ob zabojnike, kar je prepovedano.

Nadzori vključenosti v sistem ravnanja s komunalnimi odpadki oz. zagotovitve lastnih zabojnikov za ločeno zbiranje komunalnih odpadkov v gostinski dejavnosti so pokazali, da ima večina uporabnikov lastne zabojnike za ločeno zbiranje komunalnih odpadkov oziroma so jih zagotovili po pozivu inšpekcijskega organa.

Ugotavljamo, da je stanje glede ločevanja komunalnih odpadkov glede na preteklo leto še vedno nezadovoljivo ob večstanovanjskih stavbah, saj uporabniki ne ločujejo komunalnih odpadkov v zadostni meri, malo bolj pa se je izboljšalo stanje ob individualnih stavbah. Prav tako ugotavljamo povečanje nedovoljenega sežiganja komunalnih odpadkov, predvsem v romskih naseljih, kjer poskušamo s skupnimi akcijami, v sodelovanju s policijo in izvajalcem javne službe, povzročitelje usmerjati na pravilno ravnanje s komunalnimi odpadki.  

Ločevanje odpadkov ne zahteva veliko truda in časa, le malo dobre volje. Če želimo pravilno ločevati odpadke, moramo začeti že doma, kjer imamo na razpolago dovolj prostora (npr. v kuhinji, na balkonu, v predsobi, v kleti) zbiramo vsako vrsto odpadkov posebej (lahko v košu, škatli itd.). Tako ločeno zbrane odpadke pa odnesimo na najbližji ekološki otok in prispevajmo k lepšemu jutri, so zapisali na Mestni občini Novo mesto.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih