fbpx
Mestnik
Modro obarvani del Slovenije je največji delež glasov namenil Svobodi, rumeni del pa SDS-u. Vir FOTO: volitve.dvk-rs.si
Aktualno Novice Politika

Novomeščani razdeljeni: dva volilna okraja, dva različna zmagovalca

Okoli 70-odstotna volilna udeležba Slovenk in Slovencev kaže na to, da so državljanke in državljani željni sprememb. Tako je po vseh volilnih enotah in po večini volilnih okrajev zmagala stranka Gibanje Svoboda, katere predsednik je Robert Golob. S 34,54 % glasov tej stranki pripada 41 poslanskih stolčkov, sedaj že nekdanji vladajoči stranki SDS pa s 23,53 % glasov pripada 27 mandatov. V državni zbor bodo vstopile le še tri stranke, in sicer Nova Slovenija, Socialni demokrati in Levica, kar je najmanj v zgodovini Slovenije.

Vir FOTO: volitve.dvk-rs.si

Novo mesto 1: Zmagal SDS, Svoboda na drugem mestu

V volilnem okraju Novo mesto 1 je z 32,89 odstotki (oziroma 5.760) glasov zmagala stranka SDS s kandidatko Anjo Bah Žibert, na drugo mesto pa se je uvrstila Svoboda s 24,78 odstotki (oziroma 4.340) glasov s kandidatko Simono Pirnat Skeledžija. Tretje mesto je z 9,59 % glasov pripadlo Novi Sloveniji oziroma kandidatki Vidi Čadonič Špelič, ki se je – poleg SDS-ove Anje Bah Žibert – uvrstila med poslance. Četrto mesto je pripadlo stranki SD, na peto pa se je uvrstil LMŠ.

Novo mesto 2: Zmagala Svoboda, SDS na drugem mestu

S 36,60 odstotki glasov je v volilnem okraju Novo mesto 2 zmagala Svoboda oziroma kandidatka Jožica Derganc, medtem ko se je SDS-ov kandidat Bojan Kekec z 20,73 odstotki glasov uvrstil na drugo mesto. Nova Slovenija je prejela 1.601 glas oziroma 9,22 odstotkov glasov, SD 1.066 oziroma 6,14 odstotkov glasov, na petem mestu pa se je znašla Levica s 3,98 odstotki glasov.

N.Š.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih