fbpx
Mestnik
Aktualno Dogodki Novice

Novomeška bolnišnica je na 4. val dobro pripravljena!

V ponedeljek je Svez zavoda Splošne bolnišnice Novo mesto sprejel novelacijo Načrta pripravljenosti ob izbruhu nalezljive/karantenske bolezni v novomeški bolnišnici, tako imenovane priprave na 4 val epidemije COVID-19.

Novomeška bolnišnica se vključi v fazi, ko bo v Sloveniji hospitaliziranih 150 bolnikov. Tako bodo lahko zdravili 43 COVID bolnikoc in 12 intenzivnih covid bolnikov.

Trenutno smo v predhodni fazi, kjer so vključeni UKCLJ in UKCMB, Golnik in SB Celje.

“Glede na faze in potek epidemije, skladno z višanjem števila hospitaliziranih, bomo postopno zmanjševali redne programe z zapiranjem operacijskih dvoran ( v začetku zapremo 1 operacijsko dvorano, nato postopno do največ 4 operacijske dvorane) in zmanjševanjem specialističnih pregledov. Pri zmanjševanju rednega delovnega programa bomo sledili stopnji nujnosti in številu čakajočih pacientov,” so sporočili iz SB Novo mesto.

Cepljenih le 57 % zaposlenih

Trenutno je v bolnišnici samo cepljenih 57 % zaposlenih. Še vedno tedensko testirajo zaposlene, prav tako pa potekajo tudi cepljenja zaposlenih in zunanjih.

Opremljeni so dobro!

Gledeosebne varovalne opreme je bolnišnica dobro opremljena, saj imajo 2-6 mesečno zalogo. Med drugimi imajo na voljo 21 respiratorjev-ventilatorjev in 6 prenosnih ventilatorjev.

Negativno poslovanje, čakalne dobe

Novomeška bolnišnica je od januarja pa do junija letos poslovala negativno, in sicer za približno 800 tisoč evrov. Kot razloge navajajo podvrednotene cene COVID pacientov, prevelike cene stroška dela in naraščanje stroškov materiala.

“Na področju čakalnih dob ugotavljamo, da so le- te na eni strani pri ortopedskih operacijah, ORL operacijah, očesnih operacijah sive mrene, RTG diagnostike, sicer nad dopustnimi, vendar realizacijo programa presegamo. Na drugi strani pa, zaradi obvladovanja COVID epidemije, ne dosegamo realizacije programa, to so večinoma internistične specialistične ambulante, kjer je zaostanek največji. Najbolj nas skrbi področje kardiologije, zato smo se javili na razpis za skrajševanje čakalnih dob tudi v tej dejavnosti. V bolnišnici intenzivno delamo na zmanjševanju zaostanka, ki je nastal iz naslova COVID-19, na določenih področjih (kolonoskopije in gastroskopije) smo zaostanek v celoti že odpravili,” so sporočili.

Bolnišnica se je javila na razpis za enkraten dodatni program (EDP) za skrajševanje čakalnih dob. S povečevanjem števila COVID bolnikov, pa bodo primorani sorazmerno zmanjševati izvajanje EDP programa.

K.N.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih