fbpx
Mestnik
Dogodki Narava & zdravje Novice Občina

Novomeške zidanice: priljubljeno mesto za turiste

V zadnjega pol leta obisk turistov v občini Novo mesto znova narašča. Trenutno je na ravni več kot 80 odstotkov obiska iz časa pred epidemijo, je za STA povedal podžupan Boštjan Grobler. V občini v zadnjih letih opažajo predvsem porast obiska zidanic in prireditev v prenovljenem mestnem središču.

Po Groblerjevih besedah je obisk zidanic v okolici Novega mesta, ki tržijo svoje zmogljivosti, narasel že v času epidemije covida-19, do 60 odstotkov. “Zanimivo pa je, da se je ta trend zadržal tudi po upadu epidemije. Prihajajo predvsem tujci, dokler so bili turistični boni, tudi domači turisti, ki so jih želeli izkoristiti,” je povedal. Obisk se poveča zlasti ob koncih tedna, pri čemer je tradicionalno najbolj priljubljena Trška Gora.

V Novem mestu so v zadnjih letih tudi z namenom privabiti turiste temeljito prenovili središče mesta in po zgledu nekaterih drugih mest iz njega umaknili redni motorni promet ter ga namenili pešcem in kolesarjem. Kako se to pozna na obisku turistov, je po Groblerjevih besedah težko reči, so pa na primer prireditve, ki so jim namenili predvsem Glavni trg, veliko bolje obiskane. “Razlika pri obisku od prej, ko je bil trg odprt za promet, je pri istem tipu prireditve tudi do petkratna,” je dejal.

V občini upajo, da bo turistični obisk v enem letu dosegel raven iz časa pred letom 2020, pri čemer pa bo seveda marsikaj odvisno tudi od nadaljnjega razvoja epidemije.

Dodaten zagon turizmu naj bi dala tudi strategija razvoja turizma do leta 2030, ki jo je prejšnji teden sprejel novomeški mestni svet. Po besedah podžupana so v njej dali poudarek zlasti na t. i. outdoor turizmu, ki ponuja aktivnosti na prostem, “saj se je pokazalo, da je najbolje preživel najhujše čase”. Med drugim načrtujejo izgradnjo kolesarskih poti, s katerimi se nameravajo v prihodnjih dveh ali treh letih povezati z vsemi okoliškimi občinami. Razvijati nameravajo infrastrukturo za izposojo električnih koles in nameniti sredstva za razvoj storitev, ki jih razvijajo zasebniki.

STA.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih