fbpx
Mestnik
FOTO: Tatjana Grozdanović.
Aktualno

Novomeški dijaki srebrni v kulinariki

Med 29. septembrom in 2. oktobrom 2022 je na Otočcu potekalo 10. mednarodno srečanje srednjih šol za gostinstvo in turizem iz republik nekdanje skupne države Jugoslavije pod imenom – GATUS 2022. Štiri dni so se družili dijaki, mentorji in ravnatelji ter ustvarjali na področju kuharstva, strežbe in turizma. Na 10. GATUS-u je bilo kar 200 udeležencev iz trinajstih šol iz Opatije, Beograda, Smedereva, Leskovca, Bara, Herceg Novega, Makedonskega Broda, Ohrida, Banjaluke, Radovljice, Maribora, Prijedora in Novega mesta.

V četrtek, 29. septembra je potekal otvoritveni dogodek, ki je bil v znamenju spominov na vseh vseh devet predhodnih GATUSov.

Naslednji dan so se začela tekmovanja v strežbi in turizmu, kjer se je pomerilo 11 šol. Dijaki so pripravljali sadno zelenjavni smoothie kot pijačo dobrodošlice za dva gosta, drugi hladno začetno jed iz piščančjih prs in nabora živil po recepturi, tretji pa svečano omizje na temo poslovno kosilo ter poskrbel za ustrezno predstavitev in postrežbo vina iz vinorodne dežele Posavje. Najbolj so se izkazali dijaki iz Radovljice, ki so prejeli zlato priznanje, za njimi so se uvrstili še dijaki iz Beograda, Opatije in Osijeka.

Ker je bistvo turizma, da se uporabnik počuti dobro, so se dijaki te smeri ukvarjali z dobrim počutjem gosta. Moto tistega dne je bil: ” Očistimo telo in se uravnovesimo z novo energijo.” Na samem srečanju so morali navdušiti poslušalce in komisijo s predstavitvijo tridnevnega turističnega aranžmaja, izvirnim turističnim spominkom in zloženko. Med 13 šolami so prvo mesto zasedeli dijaki iz Beograda. Zlato so prejeli tudi dijaki iz Banjaluke, Radovljice in Opatije.

Vrh tekmovanja se je odvil 1.oktobra na Glavnem trgu pred Hišo kulinarike in turizma. 11 ekip kuharjev je pripravljalo tradicionalno jed iz mlade govedine za glavno jed in restavracijsko sladico iz jabolk. Najprivlačnejši krožnik so pripravili dijaki iz Beograda. Zlato priznanje pa je šlo še v Radovljico, Maribor in Osijek.

FOTO: Tatjana Grozdanović.

Dijaki Srednje šole za gostinstvo in turizem Novo mesto so v vseh treh disciplinah prejeli srebrno priznanje. Svečana razglasitev in podelitev priznanj  je potekala v restavraciji Term Šmarješke Toplice. 

Najuspešnejša šola letošnjega srečanja je Srednja šola za gostinstvo in turizem iz Radovljice.

Naslednji GATUS 2023 bo v Ohridu v Severni Makedoniji, poroča Mestna občina Novo mesto.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih