fbpx
Mestnik
FOTO: Policija.si.
FOTO: Policija.si.
Aktualno Politika

Novomeški policisti nagrajeni za požrtvovalnost

Vršilec dolžnosti generalnega direktorja policije Boštjan Lindav in ministrica za javno upravo v funkciji ministrice za notranje zadeve Sanja Ajanović Hovnik sta 24.1.2023 podelila 77 medalj za požrtvovalnost in hrabrost. Med prejemniki je 56 policistov in 21 občanov, ki so se izkazali v 36 dogodkih, medalji pa sta dobila tudi dva mladoletnika. Z območja PU Novo mesto je medaljo tokrat prejelo devet policistov in občan. Nagrajeni so bili trije policisti PP Novo mesto in en občan.

Vidmar in občan Mitja Gazvoda

Kako dobro sodelujejo policisti in gasilci, kaže dogodek, ki se je zgodil 8.junija 2021. V Krko naj bi skočil moški. Policist David Vidmar s Policijske postaje Novo mesto je bil napoten na teren, kamor je prišla tudi ekipa Gasilsko-reševalnega centra Novo mesto. Razdelili so si delo, del ekipe je moškega reševalo s čolna, drugi del ekipe pa z brega. Mimoidoči je opazil moškega, ki se je oprijemal veje. Požrtvovalni policist David Vidmar in gasilec Mitja Gazvoda sta skočila v reko, reševanju pa se je pridružil tudi sin utapljajočega. Moškega so skušali spraviti na varno, a se je upiral. Ekipa, ki je bila na kopnem je moškega nato z vrvjo spravila iz vode. Policist in gasilec sta se vrnila v nočno izmeno in nadaljevala delo.

Božo Vrlinič

Da policist ne prenehaš biti, ko slečeš uniformo, je dokazal policist Božo Vrlinič. Policist je 24. marca 2022 na poti v službo posredoval v okolici Novega mesta. Med potjo je opazil skupino ljudi med prepirom. Ustavil se je, se predstavil in jih pozval, da prenehajo. Zaprosil je za intervencijo, med tem pa je eden izmed kršiteljev s strelnim orožjem poškodoval drugega. Vrlinič je poškodovanemu nudil takojšnjo prvo pomoč. Medtem so kršitelji začeli razbijati okna na hiši ranjenega moškega, eden izmed njih pa jo je celo polil z bencinom in zažgal. Policist je zavaroval predmeta, ki sta bila uporabljena pri poskusu uboja in požigu, ter ju predal policistom, ko so prispeli na kraj. S posredovanjem podatkov o osumljencih je prispeval tudi k takojšnjemu prijetju obeh pobeglih storilcev.

Luka Lužar (PP Črnomelj) in Miha Tivadar

31. oktobra 2022 zvečer je več občanov poklicalo operativno-komunikacijski center Policijske uprave Novo mesto, ker naj bi v stanovanjski hiši prišlo do spora med stanovalci. Na kraj sta bili napoteni dve policijski patrulji. Med njimi sta bila tudi Luka Lužar in Miha Tivadar. Ob vstopu so opazili moškega, ki je močno krvavel iz roke, ženski pa sta mu s pritiskom brisače na rano poskušali zaustaviti krvavitev. Policista sta mu namestila improvizirano Esmarchovo prevezo in z njo uspešno omejila hudo krvavitev. Ob prihodu reševalcev je policist Lužar pomagal pri oskrbi poškodovanega in ga z reševalnim vozilom pospremil do zdravstvenega doma. Oba policista, Luko Lužarja in Miho Tivadarja, je pohvalila tudi reševalna ekipa, saj sta s hitrim, strokovnim in požrtvovalnim ravnanjem moškemu zagotovo rešila življenje.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih