fbpx
Mestnik
kača, belouška
V Novem mestu lahko večkrat srečamo belouško, ki sicer ni strupena kača.
Aktualno Narava & zdravje

Ob ugrizu kače ostanite mirni

V Sloveniji živi 11 vrst kač, tri izmed njih so strupene. Slovenske strupenjače – med njimi so modras, laški in navadni gad – lahko od daleč prepoznamo po čokatem telesu, zelo kratkem repu in ozki zenici, večinoma pa tudi po značilnem cikcakastem vzorcu na hrbtu. Veste, kako ravnati ob ugrizu? Sesanje strupa je ostalo v zgodovini.

Pomembno je poudariti, da so ti kačji ugrizi relativno redki in da večina ljudi ne bo nikoli doživela takšnega srečanja. Kljub temu je pametno biti previden pri raziskovanju narave, še posebej v gozdovih, travnikih in kamnitih območjih, kjer te kače prebivajo.

Kača se vam bo praviloma izognila

Ugrizi modrasa in gada so lahko zelo nevarni, zato je pomembno, da se nanje ustrezno pripravite in ukrepate v primeru ugriza.

Tu je nekaj nasvetov:

Izogibajte se njihovim habitatom: Modrasi in gadi običajno živijo na podeželju, gozdovih, ob vodnih telesih in v kamnitih predelih. Če se gibate na teh območjih, bodite previdni in opazujte, kam stopate.

Obujte ustrezno obutev: Pri hoji po naravi nosite zaprte in trdne čevlje, ki preprečujejo, da bi vas ugriznila žival skozi čevlje.

Bodite previdni: Ko raziskujete naravo, posebej pazite na, kam postavljate roke in noge. Nikoli ne segajte v skrite luknje, listje ali grmovje, če ne veste, kaj je tam.

Nosite dolge hlače: Pri hoji po gozdu ali travnatih območjih nosite dolge hlače, da zaščitite noge pred morebitnimi ugrizi.

Ostanite na poti: Če sledite označenim poteh, boste verjetno manj ogroženi kot, če se potepate po nepreverjenih področjih.

Opozorilni znaki: Nekatere regije postavijo opozorilne znake o prisotnosti modrasov in gadov. Če opazite takšen znak, bodite še posebej previdni.

FOTO: Wikipedija.

Kaj storiti ob ugrizu?

Ugriz modrasa je pogosto prepoznaven po dveh parih sledi zob na koži, medtem ko ima ugriz gada en sam par sledi zob. V primeru ugriza ostanite mirni, da upočasnite širjenje strupa po telesu.

Ob ugrizu nemudoma pokličete nujno medicinsko pomoč, še posebej, če ste na območju, kjer je težje dostopati do zdravstvene oskrbe.

Poskusite ostati čim bolj mirni in omejiti gibanje, da preprečite širjenje strupa po telesu.

Ne poskušajte izsesavati strupa ali ga iztiskati iz ugriza, saj to lahko povzroči še večje tveganje za okužbo.

Ugriz morda ne bo vedno povzročil močnih simptomov, vendar je kljub temu pomembno, da poiščete zdravniško pomoč, saj se lahko stanje poslabša, če ne boste ukrepali pravočasno.

Če se srečate s kačo, to sporočite na Kačofon, kjer vam lahko pomagajo tudi v primeru, da se kača zateče v vaše stanovanje.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih