fbpx
Mestnik
Dogodki Aktualno Novice

Obeležili spomin na ustanovitev novomeške čete

V imenu Zveze lovskih družin Novo mesto je k spomeniku venec položil njen predsednik Franc Jarc. Venec sta v imenu Območnega združenja slovenskih častnikov Novo mesto položila tudi predsednik Vasilije Maraš in Branko Đukić. V imenu občine je venec položil podžupan Boštjan Grobler, v imenu Združenja borcev za vrednote NOB Novo mesto pa njen predsednik Dušan Černe.

Spomin na zgodovinski dan

Na mestu, kjer danes stoji Dom Frata, je v 19. stoletju stala lovska koča, ki je bila leta 1942 požgana do tal. Po vojni so kočo obnovili in postavili nov dom, ki so ga pozneje preimenovali v Turistični dom Frata. Na tem mestu se je 29. 10. 1941 zbrala skupina domoljubov in ustanovila 1. novomeško partizansko četo pred odhodom v napad na mejno nemško postojanko na Bučki, ki je bil pomemben dogodek za celotno NOB na Slovenskem. Četo so sestavljali prostovoljci iz novomeškega območja in tudi od drugod. Dan ustanovitve 1. novomeške partizanske čete je Mestna občina Novo mesto izbrala za svoj spominski dan. Na ta dan sicer poteka tradicionalni množični nočni pohod na Frato, ki je letos zaradi razmer odpadel.

Kot je ob tej priložnosti povedal Vasilije Maraš, predsednik Območnega združenja slovenskih častnikov Novo mesto, dogodki v letu 1941, ko se je sredi okupirane Evrope pričel oborožen odpor proti nemškemu in italijanskemu okupatorju, še vedno ostajajo v spominu, saj je bilo to zelo težko obdobje, ko se je slovenski narod boril za svoj obstoj. “Na teh domoljubnih temeljih je bila izbojevana tudi vojna za samostojno Slovenijo. Tako bomo naslednje leto, v upanju, da bo pandemija premagana, obeležili 80 let nastanka novomeške čete in 30 let samostojne Slovenije,” je še poudaril Vasilije Maraš.

Obnovljen tudi spomenik na Frati

Spomenik je leta 1952 v spomin svojim lovskim tovarišem in ostalim domoljubom padlih na tem območju, postavila nekdanja Lovska zveza Novo mesto. Spomenik je bil že močno načet in je bil na željo Zveze lovskih družin Novo mesto, Lovske družine Novo mesto in OO ZB NOB Žužemberk tudi prenovljen.

MONM

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih