fbpx
Mestnik
Aktualno Zanimivosti & Zabava

Oblekca: glas o družinskem podjetju seže vse do Dunaja

Zgodba Oblekce se je začela leta 2008, ko se je Karmen po skoraj dvajsetih letih izkušenj odločila odpreti svoje podjetje. Delala je za različne modne hiše in oblikovalce, vendar jo je od vedno gnala želja ustvarjati in se izražati samostojno. Od samega začetka sta jo spremljali hčerki in večino popoldnevov po šoli preživljali v delavnici. Sčasoma je tako Oblekca na nek način postala družinsko podjetje – po končani gimnaziji se je starejša hči Špela odločila pridružiti mami. Z njeno pridružitvijo je Oblekca začela rasti tudi na spletu in družbenih omrežjih. Kasneje je podjetje tudi prevzela ter ustvarila spletno trgovino. “Uradno” sta tako del Oblekce Karmen in Špela, jima pa delo (odkar je Špela na Dunaju) olajša tudi mlajša Urška. Na koncu dneva je tako Oblekca del cele družine, vsaka doda svoj del in dela po najboljših močeh. Čudovite kreacije v izložbi sredi Ribnice ne ostanejo neopažene.

»Za kar se najbolj trudimo in kar nas dela posebne je to, da se vsaki stranki prilagodimo in damo vse od sebe, da ji ugodimo – naj bo to šivanje svečane obleke po meri, izdelovanje zaves ali le popravilo hlač. Čeprav je slednje – popravljanje oblačil – precej zamudno, pogosto tudi komplicirano, to še vedno ponujamo. Smo zagovornice počasne mode in, če se le da, rade vdahnemo novo življenje oblačilom,« uvodoma povedo dekleta, ki stojijo za Oblekco.

Ob besedi Oblekca tisti, ki znamko poznamo, pomislimo na majico z veliko pentljo.

»Zgodba sega v leto 2017, ko sem stopila stik z Evo Pakiž. Poiskala nas je, ker si je nekaj svojih oblek želela predelati na način, da bodo primerne za dojenje. S tem sem povezala to, kar je ona tako zelo potrebovala in Karmino kreativnost. Po nekaj mesecih premišljevanja, dodelovanja in pomerjanja smo svetu predstavile majico s pentljo, pod katero se – če je majica namenjena za dojenje – skrivata zadrgi, ki omogočata hitro in subtilno dojenje. V manj kot dveh mesecih je postala hit in še zdaj se dobro spomnim poletja 2018, ko smo te majice skorajda “štancale”. Motiv pentlje je čez čas postal tako priljubljen, da smo začele razmišljati širše in ustvarile več zimskih kolekcij, potem obleke in puloverje, kasneje še poletno kolekcijo iz tetra tkanine,« pojasnijo nastanek njihovega prepoznavnega znaka. Zagotovo pa je njihov zaščitni znak tudi natančnost šivilje Karmen.

Njihov fokus je trenutno Slovenija. Strank, ki cenijo ročno delo, razumejo in podpirajo koncept počasne mode, je dovolj za njihove trenutne sposobnosti in kapacitete, povedo. Jih pa sem in tja preseneti kakšno naročilo iz tujine, še posebej zato, ker se oglašujejo samo v Sloveniji. No, saj veste, kako pravijo, dober glas seže v deveto vas.

» Kar se tujine tiče, najpogosteje pošiljamo na sosednjo Hrvaško, drugače pa se – odkar Špela deluje na Dunaju – občinstvo širi tudi v Avstriji. Pošiljale smo še v nekaj drugih evropskih držav, najdlje, kamor so “oblekce od Oblekce” odpotovale, pa je bila do sedaj Tanzanija.«

Ker je zadovoljstvo strank njihova prioriteta, jih vključijo v proces. Pri tem izhajajo iz sebe in svoje miselnosti, da so že same zase pozorne na dejstvo, da se v oblačilih moramo počutiti dobro.

»Lahko, da zveni klišejsko, vendar verjamemo, da je nekaj na tem, da obleka naredi človeka. Želimo si, da se stranka v narejenem počuti samozavestno in udobno. Da do želenega rezultata pridemo, pred vsakim šivanjem po meri ponujamo merjenje in svetovanje o primernih materialih, skupaj poiščemo ali izdelamo najprimernejši kroj, organiziramo več pomerjanj in v postopku tesno sodelujemo s stranko. Včasih zna trajati tudi po več mesecev, vendar zadovoljstvo obeh strani na koncu zagotovo odtehta.«

Zgodba oblačila se ne konča, ko je to gotovo. Zelo pomemben dejavnik, ki je prevečkrat spregledan, je rokovanje s tekstilom. V Oblekci vsako stranko podučijo o primerni skrbi za določen kos oblačila ali vrsto materiala. Na ta način se namreč podaljša življenjska doba in lep izgled oblačila.

Materiali, s katerimi rokujejo v družinskem podjetju, so certificirani (GOTS ali OEKO-TEX). Standardi za pridobitev teh certifikatov so precej visoki, temu je potem primerna tudi cena. Ti materiali so organski in koži prijazni, brez toksinov in “Fair Trade”, torej del pravične trgovine.

» Precej boleče je, da je modna industrija ena največjih onesnaževalcev planeta in ravno zato si ne želimo biti del te umazane igre. Vsem radovednim in tistim, ki bi radi videli tudi ozadje izjemno poceni oblačil, priporočam ogled filma Prava cena (The True Cost),« opozorijo dekleta.

V Oblekci pojasnijo, da dinamika kreiranja in šivanja precej variira. Špela pogosto dobi kakšno idejo, kako naj bi kos izgledal. Ga nariše, potem Karmen s svojim znanjem predlaga najprimernejši material, poskrbi za krojenje in oblikovanje in, ko je kos narejen, Špela ponovno poskrbi za fotografiranje, testiranje, in če se obnese, ga na koncu doda v ponudbo. »Drugače pa sodelujeva precej z roko v roki – včasih pomaga, da nimam šiviljske ali oblikovalske šole in vidim povsem drugačno in »izvenšolsko« sliko, kako bi kaj lahko rešili, spet drugič pa mami z vsem svojim znanjem realizira vsako mojo laično in včasih težko razložljivo idejo,« Špela pripomni v smehu.

Oblekice iz Oblekce bodo v bližnji prihodnosti na voljo še v nekaj trgovinah po Sloveniji in tudi na Dunaju. Njihova želja so tudi individualni tečaji šivanja, saj je zanimanje precejšne. Poleg tega menijo, da je predajati znanje najboljša oblika spreminjanja miselnosti, kar se modne industrije tiče. Vizija pa ostaja ista, kot je bila na začetku: ustvarjati kvalitetna in udobna oblačila za vse generacije in hkrati v tem uživati.

ml.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih