fbpx
Mestnik
Aktualno Narava & zdravje Novice Politika

Od jutri obvezno nošenje mask na prostem, gostilne le do 22. ure

Zaradi večjega števila potrjenih okužb s koronavirusom je vlada včeraj napovedala nove ukrepe, ki opredeljujejo obvezno nošenje mask tudi na zunanjih javnih površinah, kjer se zbira več ljudi. To so denimo tržnice, mestna jedra in podobno.

Poleg tega pa bo nošenje mask obvezno tudi za šolarje od 7. razreda dalje, ki bodo zaščitno sredstvo morali nositi več čas pouka. To velja tudi za vzgojitelje v vrtcih in vse učitelje. Na družabnih razmerah tako lahko zasledimo številne pritožbe in nasprotovanja s strani staršev, učiteljev in vzgojiteljev, ki se za navedenim ukrepom ne strinjajo.

»Zasebni vrtci odločen NE maskam v vrtcu!”

Taja Steblovnik, predsednica Združenja zasebnih vrtec Slovenije, ukrep komentira z naslednjimi besedami: “Vlada je sprejela odločitev o obveznem nošenju mask za vzgojitelje v vrtcu. Takšno odločitev je sprejela mimo vrtcev in brez vsakršnega razmisleka o posledicah takšne odločitve. Zdravje ni zgolj negativen test na Covid, ampak tudi zdravo okolje za razvoj psihosocialnih veščin. Mimika obraza otrokom pove več kot tisoč besed. Vse to bi radi otrokom odvzeli.

Najmlajši otroci so pravkar vstopili v vrtce, pravkar spoznavajo nove osebe v svojem življenju. Sedaj bomo te osebe skrili za masko, ob pestovanju jih bodo otroci poskusili sneti, tako kot poskušajo sneti naša očala, uhane in podobno. S seganjem po maski bodo bolj ogroženi, kot če vzgojiteljica nima maske!

To je absurd. Prilagodili smo se vsem zahtevam in priporočilom NIJZ. V vrtcu so samo zdravi otroci in zdravi vzgojitelji. Če pride do okužbe zapremo oddelek za 10 dni (prej 14) in življenje gre dalje.
Vlada RS, težava okužb niso naši najmlajši, prav tako ne vrtci kot ustanove. Tega časa, ki jim ga bomo z neumnimi odločitvami vzeli, ne bomo nikoli nadomestili. Gre za razvojno obdobje ko ne smemo zamuditi niti trenutka! Verjemite nam, strokovnjakom predšolskega področja, vzgojiteljice z maskami pomenijo psihološko in socialno obremenitiv za našo najmlajšo populacijo. Vlado Republike Slovenije prosimo, da ukrepov ne zaostruje na račun otrok, predšolskih kot tudi osnovnošolskih. Le ti so naša prihodnost in nanje prenašamo ogromno breme, ki se bo odražalo še leta kasneje,” in pripisala tag #pustiteotrokomživeti.

Delovni čas gostinskih objektov le do 22. ure

Vlada zaostruje tudi delovanje gostinskih lokalov, saj bodo od ponedeljka dalje slednji lahko odprti do najkasneje 22. ure. Gostinci so nad tem naravnost ogorčeni in temu odločno nasprotujejo, saj v letošnjem letu že tako beležijo izgubo prihodka, dodatna omejitev delovnega časa pa bo težke razmere le še poglobila.

M.K.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih