fbpx
Mestnik
PR

Odškodnina za poškodbo pri prometni nesreči

Odškodnina za poškodbo pri prometni nesreči.

Žal so prometne nesreče prepogost pojav v vsakdanjem življenju posameznika. Povprečna starost za pridobitev vozniškega izpita je bila leta 2010 triindvajset, kljub temu, da ga lahko opravljajo že mladoletniki. V grobem lahko predvidevamo, da vozimo avto tri četrtine življenja, če nam to omogoča fizično zdravje. Nekateri na cesti preživijo več časa, drugi manj, nihče pa ni izvzet iz prometa, ki v Sloveniji v povprečju terja 190 življenj na leto.

Če ste med »srečneži« se je v nesreči poškodoval samo avto. Materialno škodo je moč jasno določiti, saj se stanje po nesreči primerja s prvotnim stanjem avtomobila. Najpogosteje se uveljavlja načelo restitucije, kjer se izplača znesek za popravilo. V primeru totalne škode, pa se zagotovi nadomestno vozilo, poleg katerega se izplača še razlika med vrednostjo nadomestnega in udeleženega vozila v nesreči. Odškodnino za premoženjski del škode lahko zahtevate takoj po nesreči, njena višina pa je odvisno predvsem od sklenjenega zavarovanja. Veliko zahtevnejši in dolgotrajnejši je proces pri ocenjevanju telesne in duševne škode. Odškodnina za poškodbo pri prometni nesreči se uveljavlja šele po zaključenem okrevanju, saj je k dokumentaciji potrebno priložiti vse papirje pridobljene v času zdravljenja (zdravila, računi, diagnoze, slikovno gradivo, … priporočljivo je tudi vodenje dnevnika bolečin). Pri ocenitvi nematerialne škode se upoštevajo okoliščine konkretnega primera in višina odškodnin v podobnih primerih iz preteklosti. Ob urejanju dokumentacije in zahtevanju odškodnine se je priporočljivo obrniti na pravnega strokovnjaka, ki se ukvarja z odškodninskim pravom. Ta je podrobno seznanjen s procesom in potrebno dokumentacijo, ravno tako lahko pomaga pri navigiranju vašega zavarovanja in vam svetuje na poti do najvišje možne odškodnine.

Eno najpogostejših vprašanj, ki se pojavi znotraj teme prometnih nesreč je, kdaj poklicati policijo? Najkrajši je odgovor, da policije ni potrebno vključevati, če je pri nesreči nastala samo materialna škoda in so udeleženci pripravljeni sodelovati v postopku uveljavljanja odškodnine. V ostalih primerih jo je potrebno takoj kontaktirati. Predvsem, če je vpleten alkohol, soudeleženec ne poseduje primerne dokumentacije, gre za tujce ali če soudeleženec zbeži iz kraja trka. Povzročitelj nesreče je do odškodnine upravičen le, če ima sklenjeno zavarovanje voznika za telesne poškodbe (AO+) in če o nesreči obvesti policijo v 24 urah od nesreče ter da ni vozil pod vplivom. Pomembno je, da pri udeležbi v nesreči ravnate pravilno, kar vpliva tudi na višino odškodnine. Ustavite vozilo, zavarujete in označite kraj nesreče, se umaknete iz vozišča pri blažji nesreči, pomagate poškodovanim in če je potrebno pokličete policijo. Soudeleženci si morajo izmenjati podatke in si kasneje posredovati podatke vozniškega dovoljenja, prometnega potrdila, podatke o obveznem zavarovanju in izpolnjeno Evropsko poročilo. Ravno tako kot postopki na samem kraju nesreče, so pomembni koraki, ki jih naredite potem. Če niste utrpeli hujših telesnih poškodb je obisk zdravnika še vedno obvezen, ne zgolj kot pogoj za uveljavljanje odškodnine, temveč tudi za optimalno diagnozo oškodovančevega stanja, saj lahko začasni adrenalin prikrije večje težave, ki so lahko usodne.

Za podroben opis postopkov in primere konkretnih nesreč z različnimi situacijami, svetujemo obisk strani na tej povezavi.

Odškodnina za poškodbo pri prometni nesreči.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih