fbpx
Mestnik
Birch branch in May against the backdrop of leaves. Green leaves of birch young.
Aktualno Narava & zdravje

Odvedimo vodo iz telesa

Znano je, da več kot 75 % našega telesa sestavlja voda. Zato tako na naše telo vpliva luna, predvsem na tiste, ki so na to občutljivi. Ob polni luni ljudje slabše spijo, ali imajo ob tem druge težave. Predvsem debeli ljudje, ki so polni vode, zelo trpijo, pa naj bo to ob luninih menah kot tudi pri odvajanju blata.

K zbiranju vode pripomore čezmerno pitje alkohola, uživanje sladkarij, preveč soli in uživanje vsega belega. Vse to pa preobremenjuje naše srce, ki mora vse to poganjati po telesu. Če je srce preobremenjeno in največkrat z leti oslabljeno, vode ne more učinkovito pretočiti skozi ledvica, posledično se začne nabirati v spodnjih okončinah ali, kar je še bolj nevarno, v pljučni votlini. Ob tem nastane nevarnost, da voda zalije srce, kar pomeni smrt. Ob temu smo priča kroničnemu nabiranju vode, čemur večkrat rečemo vodenica oziroma vodenična bolezen. Spomnim se babice moje žene, ki je pila haptuno, kar poznamo kot edemit, ki ga danes dajejo bolnikom, ki se jim nabira voda. Če tudi to ne pomaga je na voljo kateter, s katerim ljudem odvedejo višek vode. Poleg tega dobijo še zdravilo za krepitev delovanja srca. Naj povem, da je odvajanje vode s katetrom zelo problematično, saj ima bolnik notranjost vso vneto in bolečo.

Kaj priporočamo?

V kolikor se soočate s preveliko količine vode v telesu, predvsem starejšim priporočamo sledeče: Če se le da, uživajte čim manj alkohola, sladkarij, dodane soli, manj ali nič belega, da o cigaretah ne govorimo. Če pa pride kljub temu do bolezenskega nabiranja vode v telesu, posezite po krepčilih za srce, v obliki kapljic, ki jih sestavlja cvet gloga, deljeno liste srčnice in melise. Bolj priporočam kapljice kot pa čaj, ker ne vnesemo v telo veliko vode.

V naravi sicer poznamo kar nekaj rastlin, ki močno odvajajo vodo iz telesa. Rastlinam, ki odvajajo sodo iz telesa, rečemo diuretične rastline. Znano je, da mladi listi breze do petkrat povečajo uriniranje. Diuretične rastline so še njivska preslica, korenine črne koprive, ptičja dresen, koruzni laski in zdravilne vrste vrbovcev. Prav sedaj je čas za kopanje korenin črne ali pekoče koprive. Znano je, da zgornji del črne koprive ureja kri, korenine pa so močan diuretik in tudi zdravilo za benigno povečanje prostate. Če pijemo iz navedenih rastlin čaj, takšen čaj odvaja vodo in tudi poskrbi za čiščenje naših ledvic. Če pa ne smemo popiti več tekočine, raje posežemo po diuretičnih kapljicah, ki so narejene iz istih rastlin na osnovi rastlinskega glicerola, ki ne vsebuje omamnih substanc.

Za ljudi z oslabljenim srcem ti pripravki niso priporočljivi!

Ljudje, ki imajo oslabljeno srce, pripravkov iz teh rastlin ne smejo uživati, ker s tem obremenjujejo srčno mišico. K meni večkrat pridejo predvsem starejši ljudje, ki tarnajo, da imajo otekle noge. Vedno jih napotim k kardiologu, ki z različnimi postopki ugotovi, kaj je z njihovim srcem, da mu ne uspe prečrpati vse vode iz telesa. Šele potem se lahko odločijo za spremembo prehrane, vnos soli, jemanje diuretikom itd.

Kot vidite dragi bralci, še vedno velja tisto: z leti gremo vedno malo lačni od mize, če že pijemo alkohol, bodimo zmerni, odvržemo cigarete, pazimo se premastne nasičene hrane in pazimo na naše živce.

Jože Majes, kmetija Plavica

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih