fbpx
Mestnik
Aktualno Dogodki Društva Novice Vrtci, šole, študij

Otroci skupaj z ambasadorji športa ustvarili OLIMPIJSKE KROGE

Hvala vsem staršem, dedkom in babicam, ki so pripeljali svoje otroke. Slovenska zveza tajskega boksa in Scorpion gym sta izvedla, letos že 10 brezplačno počitniško delavnico »ZMOREM, ŽELIM IN SE ZABAVAM«. Projekt ima visok zdravstveni učinek, je zabaven, poučen in inovativen. Izvajajo ga skozi celo leto, v njihovih vadbenih prostorih, kjer se jim lahko pridružite. Poleg tega pa jih poznajo tudi v novomeških osnovnih šolah.

Ploščad pred Trgovinico Breg je zaživela. Otroci so bili ustvarjalni, zvedavi, nasmejani in veseli. Pogovarjali so se o zdravi prehrani, pomenu vadbe in gibanja na svežem zraku in si nadeli boksarske rokavice in spoznavali tehnike tajskega boksa. Naučili so se nekaj japonskih, ruskih, srbskih in makedonskih besed.

Pogovarjali so se o zgodovini Olimpijskih iger. Leta 1913 je Pierre de Cubertin uatvaril olimpijski znak, med seboj povezane olimpijske kroge, ki predstavljajo zvezo petih celin in srečanje športnikov celega sveta. Povezanost pomeni sožitje, medsebojno spoštovanje in prijateljstvo narodov, petih celin planeta Zemlje. Barve petih krogov so točno določene in pomenijo (z leve proti desni):

modra – Evropo

črna – Afriko

rdeča – Ameriko

rumena – Azijo

zelena – Avstralijo z Oceanijo

Otroci so skupaj z Ambasadorji športa, na ploščadi Trgovinice Breg narisali in pobarvali Olimpijske kroge ter zapisali svoja razmišljanja: » POGUM- VSTRAJNOST-SPOŠTOVANJE-ČAST-VZOR-IDOL-OLIMPIJSKA MEDALJA-USPEH-ZDRAVA HRANA-ZDRAV UM-ZDRAVO TELO-TAJSKI BOKS-MUAYTHAI-PONOS-FAIR-PLAY- TOKYO 2020- ZLATI kanuist BENJAMIN SAVŠEK- ZLATA plezalka JANJA GARNBRET, ZLATI kolesar PRIMOŽ ROGLIČ- SREBRNA judoistka TINA TRSTENJAK- BRONASTI kolesar TADEJ POGAČAR-PARIS 2024….. . Skupaj so poimenovali pet Slovenskih reprezentantov, ki so osvojili pet olimpijskih odličij za Slovenijo. Omenili so tudi najuspešnejšega slovenskega olimpionika, Novomeščana Leona Štuklja, ki je v svoji karijeri posegel po 6-tih olimpijskih odličjih. Legendi Slovenskega športa, ki je simbol vitalnosti, odnosa do življenja in vzor nekdanjim, sedanjim in bodočim rodovom.

V sklopu programa bodo letos obiskali tudi SOIC – SLOVENSKI OLIMPIJSKI IZOBRAŽEVALNI CENTER z muzejem in se družili z Olimpioniki.

Za zdravo malico, zelenjavo in 100% jabolčni sok Grm iz lokalne pridelave, je poskrbela Trgovinica Breg. Otroke je navdušil sadni prigrizek »Sadna pravljica«, ki je izdelan iz jabolk neškropljenih travniških sadonjakov, ki rastejo na sončnih pobočjih slovenskega podeželja. Je brez dodanega sladkorja, barvil ali konzervansov. Za več kot 20 otrok, prostovoljce in reprezentante je pripravil zeliščni ledeni čaj, zeliščar g. Igor Foršček.

Z najboljšim sladoledom v mestu so se osvežili pri KRALJ MATJAŽU, ki jih je nagradil z picami. Za pripravo in degustacijo najboljšega SUŠI-ja, je poskrbelo gostšče FINK&SITULA.

»Zato, kupujmo, podpirajmo in uživajmo lokalno!«

S projektom želijo pri otrocih in mladini razvijati zdrav odnos in pogled na življenje. Zmanjšati negativne posledice prekomernega sedenja, uporabe računalnikov in mobilnih naprav. Izboljšati gibalno zmogljivost otrok in mladine. Dvigniti raven duševnega in telesnega zdravja. Krepiti medgeneracijsko in medkulturno povezovanje.

Izjava, ki so jo podali za javnost: »Namen projekta je zagotoviti širšo perspektivo in spodbudo,da obstajajo pozitivne priložnosti v življenju, ki se lahko dosežejo z pomočjo športa, izobraževanja in samodiscipline. Skozi projekt bomo otroke in mladino vspodbujali h zastavitvi in dosegi ciljev. Bodite aktivni, prehranjujte se zdravo in preživite svoj prosti čas v naravi in na svežem zraku!«

In ne pozabite 23. septembra bomo praznovali »DAN SLOVENSKEGA ŠPORTA«.

Za vse generacije bo Scorpion gym pripravil brezplačno vadbo in degustacijo zdravih prigrizkov lokalne pridelave.

Izvedbo projekta je omogočilo sofinanciranje Fundacije za šport in podjetja, ki so projekt podprla: ZAMA d.o.o., LEKARNA NOVAK d.o.o., EVENTUIS d.o.o., KOBE INŽENIRING d.o.o. in ŠPES, grafični studio, d.o.o. Razvojni Center Novo mesto je priskrbel material za likovne delavnice. Gazvoda, trgovina in mešalnica barv, d.o.o. pa za barve.

Foto: Nene Borčilo

Tekst: Slovenska zveza tajskega boksa

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih