fbpx
Mestnik
Aktualno Narava & zdravje Novice

Parklji: Tradicija in strah

Prvi dobri mož Miklavž je že na poti. Prihaja v spremstvu angelov in navihanih parkljev. Čeprav je namen te tradicije poučen in v duhu praznovanja, se pojavlja vprašanje, ali izpostavljanje otrok strašljivim podobam parkljev lahko povzroča nepotrebne strahove in kako maskiranje vpliva na otroke.

Parklji so liki, ki so del slovenske folklorne tradicije in se pojavljajo kot spremljevalci Miklavža. Njihov značaj je pogosto prikazan kot nekoliko strašljiv, z maskami in verigami. Čeprav je njihova vloga, da opozarjajo otroke na posledice neposlušnosti in spodbujajo k pridnosti, se postavlja vprašanje, ali ta tradicija prispeva k poglabljanju otroškega strahu.

Otroci so v razvojnem obdobju, kjer so občutki strahu še posebej močni in pomembni. Srečanje s strašljivimi podobami, kot so parklji, lahko sproži občutke tesnobe, strahu in povzroči stres.

Nekateri strokovnjaki opozarjajo, da lahko prekomerno izpostavljanje otrok strašljivim podobam vpliva na njihovo dojemanje sveta in oblikovanje osebnosti. Zato je pomembno, da se starši, vzgojitelji in skrbniki zavedajo možnih učinkov takšnih tradicij na otroški um.

Prazniki naj bi praviloma prinesli pozitivno izkušnjo. Priporočljivo je, da starši in vzgojitelji predstavijo tradicijo otrokom na nežen in prilagojen način. Poudarjanje pozitivnih vidikov tradicije, kot so ljubezen, prijaznost in pridnost, lahko omili morebitne strahove. S pravilnim pristopom lahko tradicija parkljev postane poučen del otroškega odraščanja brez nepotrebnih strahov in stresa.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih