fbpx
Mestnik
Kače
Kače so najbolj aktivne ponoči. FOTO: Unsplash.
Aktualno Narava & zdravje Novice

Pik ose, ugriz kače in srečanje z meduzo, veste kaj storiti?

Se vam zdi, da je letos veliko os? Če so včasih ose rade prišle zgolj na sladko gostijo, se zdi, da jih je zdaj veliko tudi brez nje. Zadržujejo se okoli bazenov, zaidejo tudi v stanovanja. Nacionalni inštitut za javno zdravje miri, da so piki žuželk v večini primerov zgolj boleči in neprijetni, nevarni pa le, če žuželka piči v usta ali žrelo. In seveda v primeru alergij. Letos so številni (slovenski in tuji) mediji opozarjali tudi na številne meduze in na kače. Kako ravnati ob takšnih srečanjih?

Ob piku ose ali čebele na prizadeto mesto položite obkladek. Še toliko bolje bo, da na mesto pika položite led ali zmrznjeno živilo. Ta prva pomoč bo zmanjšala bolečino, ob vnetju pa strokovnjaki priporočajo antihistaminske kreme.

ALI STE VEDELI?
– Da je za nevtralizacijo osjega pika učinkovit tudi vinski kis?
– Da razdraženo kožo ob čebeljem piku pomiri tudi v vodi raztopljena soda bikarbona, ki izniči kislino čebeljega pika?

Osji piki so bolj boleči od čebeljih, a osje želo ponavadi ne ostane v koži. “Pri odstranjevanju žela je treba biti pozoren, da žela ne stiskamo, saj bo na tak način v organizem prišlo še več strupa. Z nohti ali pinceto želo nežno potegnite ven, nato rano operite s hladno vodo in obložite z ledenim obkladkom, ki ublaži bolečino. Razdraženo kožo pomiri tudi v vodi raztopljena soda bikarbona, ki izniči kislino čebeljega pika. Pomembno je tudi, da ranjeni del telesa hladimo, ker tako ne pride do zatekanja,” priporočajo.

Kdaj poiskati zdravniško pomoč?

“Če vas piči ali ugrizne več žuželk hkrati, je smiselno obiskati zdravnika, saj so lahko številni piki nevarni, tudi če oseba nima alergijske reakcije,” svetujejo strokovnjaki na NIJZ.

KDAJ UKREPATI?
Ob oteklini, ki se širi, mehurjih ali obsežnejših vnetjih. Ob težavah z dihanjem, hudi bolečini, otekanju ustnic in težkem požiranju.

Pri odstranjevanju žela je treba biti pozoren, da žela ne stiskamo. FOTO: Unsplash.

Srečanje s kačo, previdnost ni odveč

Letos naj bi bilo kač več, kot v preteklih letih. Te se sicer izogibajo človeka in napadejo samo v primeru ogroženosti. V večini ugriznejo v nogo pod kolenom.

BI PREPOZNALI KAČJI UGRIZ?
Značilni sta vbodni ranici na koži v razdalji 0,6 do enega centimetra, ki rahlo ali pa sploh ne krvavita.

Posledice so lahko zelo resne, pojasnjujejo na NIJZ. Privedejo lahko do paralize dihalnih in drugih mišic. Ob ugrizu lahko pride do odpovedi ledvic in motenj strjevanja krvi. Lokalno pa se pojavijo bolečine, rdečina in oteklina, ki ji lahko sledi motnja pretoka krvi in limfe ter odmrtje mišičnega tkiva.:

POMEN PREVENTIVNEGA RAVNANJA:
-visoka obutev in oblačila, ki prekrivajo noge
-izogibanje nevarnim predelom, še posebej ponoči, ko so kače najbolj aktivne

Kaj storiti ob ugrizu?

  • Rano očistimo s tekočo vodo in razkužilom
  • Imobiliziramo ud
  • Po potrebi damo sredstvo proti bolečinam, organiziramo prevoz do bolnišnice

Ne delamo vrezov v rano in je ne sesamo z usti ali vakuumskimi črpalkami. Prevez uda nad pikom NIJZ priporoča le v primeru pika najbolj strupenih kač in če se predvideva, da bo prevoz do bolnišnice trajal dlje kot eno uro.

“Prevez mora biti dovolj ohlapen, da ne moti oskrbe uda s krvjo. Če je varno, kačo fotografiramo, saj to lahko pomaga pri identifikaciji in odločitvi za ustrezno zdravljenje. V primeru, da je bila kača ubita, jo odnesemo s sabo v bolnišnico,” svetujejo.

Kača se vas bo praviloma izogibala. FOTO: Unsplash.

Pekoče srečanje z meduzo

Po dotiku lovk meduz se na koži pojavijo oteklina, rdečina, srbenje in pekoča bolečina. V trenutku, ko se nas meduza dotakne, takoj zapustimo vodo.

MOŽNA TUDI SMRT:
Pri nekaterih večjih in bolj strupenih vrstah lahko človek zaradi sistemskih reakcij umre v nekaj minutah.

ALI STE VEDELI:
-Da moramo prizadeto mesto sprati z morsko vodo nato še z raztopino jedilnega kisa ali 40 do 70-odstotno raztopino alkohola.
-Lovke posujemo s kuhinjsko soljo in jih s pinceto čim prej odstranimo. Prizadete kože ne smemo drgniti.
-Uporabimo sredstvo proti bolečinam, v hujših primerih obiščemo zdravnika.

V trenutku, ko se nas meduza dotakne, takoj zapustimo vodo. FOTO: Unsplash.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih