fbpx
Mestnik
Pozabljena polovica Novega mesta
Pozabljena polovica Novega mesta
Aktualno Zanimivosti & Zabava

Po poti Pozabljene polovice Novega mesta

21. februarja 2023 je potekalo že tretje srečanje turističnih vodnikov in ponudnikov, ki so se tokrat podali po pešpoti Pozabljene polovice Novega mesta, ki jo je vodila Marjeta Kocjan.

Projekt lokalnega partnerstva poskuša skozi tematsko pešpot in druge aktivnosti obuditi spomin na 13 pomembnih Novomeščank, ki so pripomogle k razvoju lokalnega in nacionalnega prostora, a so bile zaradi zgodovinskih okoliščin do danes spregledane.

V preteklem letu so s projektom med drugim dosegli, da so štiri nove ulice v Novem mestu poimenovane po ženskah: sestri Ivani Oblak, učiteljici Elizabeti Soklič, medicinski sestri Mariji Tomšič in pesnici Veri Albreht.

Predstavnice Pozabljene polovice si trenutno prizadevajo, da bi en izmed praznih podstavkov pred rotovžem zasedel doprsni kip pisateljice Ilke Vašte, ki velja za eno najbolj plodnih avtorjev zgodovinskega romana na Slovenskem.

Več vodenih ogledov pa bo potekalo 8. marca 2023, mednarodnem dnevu žena.

VV.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih